:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 26. 14:03

Centrino technológiára épülő noteszgépet jelentett be az Albacomp

Az Albacomp július 1-től megkezdi az Intel Centrino technológiára épülő, vezeték nélküli kommunikációra is képes hordozható számítógépeinek gyártását és forgalmazását. Magyarország egyik legnagyobb informatikai vállalatának vezetői erről az Intellel és a Ciscóval közösen tartott rendezvényen számoltak be.

Az Albacomp július 1-től megkezdi az Intel Centrino technológiára épülő, vezeték nélküli kommunikációra is képes hordozható számítógépeinek gyártását és forgalmazását. Magyarország egyik legnagyobb informatikai vállalatának vezetői erről az Intellel és a Ciscóval közösen tartott rendezvényen számoltak be.

"Büszkék vagyunk rá, hogy a világon már nagy sikerrel értékesített technológiát elsőként Magyarországon az Albacomp teszi elérhetővé felhasználói számára a hazai összeszerelők közül" -- jelentette ki Laufer Tamás, az Albacomp Rt. vezérigazgatója. "2003-ban a magyarországi 50 ezres notebookpiacon mintegy 2000 gép eladásával 4 százalékos piaci részesedést kívánunk elérni. Várakozásaink szerint a Intel Centrino technológiát alkalmazó hordozható számítógépek az éves notebook értékesítésünk 10 százalékát teszik majd ki."

A rendezvényen az Albacomp képviselői mellett megszólalt Christian Morales, az Intel EMEA régióért felelős alelnöke is. Előadásában vázolta a Centrino technológiával kapcsolatos stratégiát. Rámutatott, hogy az Intel hardver- és szoftvergyártókkal, szolgáltatókkal, valamint az informatikai ipar számos szereplőjével együttműködésben dolgozik azért, hogy a felhasználók valóban bárhol, bármikor hozzáférjenek az internethez, vagy a vállalati hálózathoz. Morales szerint a vezeték nélküli hozzáférési pontok száma napról napra nő, ráadásul alacsony ára és egyszerű, kényelmes használata miatt a vezeték nélküli technológia egyre több és több felhasználót "hódít meg".

Az Albacomp a vezeték nélküli kommunikációra is képes noteszgépeit főleg a kis- és középvállalati piacon kívánja értékesíteni. A cég 2004-re célul tűzte ki a 7%-os piaci részesedés elérését, megduplázva ezzel az értékesített Albacomp Activa Mobil noteszgépek számát. A vállalat által indított akcióban 5 darab Centrino-alapú Albacomp Activa Mobil 350 noteszgép egyidejű vásárlása esetén Cisco Aironet 1100 vezeték nélküli hozzáférési pontot ad ajándékba.

A notebook eredeti gyártója a tajvani Clevo. A számítógép alapkiépítésben 1,5 GHz-es Pentium-M processzort, integrált videovezérlővel rendelkező i855GM chipkészletet, 30 Gbyte-os merevlemezt, 512 Mbyte memóriát, DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtót, Intel PRO/Wireless 2100 hálózati vezérlőt, valamint integrált modemet és 10/100 Mbps Ethernet-vezérlőt tartalmaz. A 14,1 hüvelyk átlójú, 1024x768 pixel felbontású kijelzővel szerelt noteszgép tömege akkumulátorral együtt 2,5 kilogramm. Az Albacomp Activa Mobil 350 alapkiépítésben nettó 310 ezer forintba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.