Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 10:42

A VIA megkezdte KT600 chipkészletének szállítását

A VIA Technologies bejelentette, hogy megkezdte KT600 chipkészletének szállítását az alaplapgyártók felé. A cég közleménye szerint az új lapkakészletre épülő termékek hamarosan megjelennek a vezető alaplapgyártók -- ABIT, Acorp, Albatron, Aopen, Asus, Azza, Biostar, Chaintech, DFI, ECS, Epox, FIC, Gigabyte, Jetway, MSI,

A VIA Technologies bejelentette, hogy megkezdte KT600 chipkészletének szállítását az alaplapgyártók felé. A cég közleménye szerint az új lapkakészletre épülő termékek hamarosan megjelennek a vezető alaplapgyártók -- ABIT, Acorp, Albatron, Aopen, Asus, Azza, Biostar, Chaintech, DFI, ECS, Epox, FIC, Gigabyte, Jetway, MSI, Shuttle, Soltek, Soyo, QDI -- kínálatában.

a VIA KT600 egyetlen újdonsága, hogy hivatalosan is támogatja a 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorokat. További specifikációit tekintve a KT600 megegyezik a KT400A-val, és tűkompatibilis azzal, így az alaplapgyártók egyszerűen térhetnek át az új modellre. A KT600 hivatalosan is támogatja a DDR400 SDRAM memóriát, valamint a hangzatos nevű FastStream64 Memory Controller technológiát.

A FastStream64 működése során ismétlődő mintákat keres a processzor memóriaelérési utasításaiban, és ezek alapján megpróbálja előre "megtippelni", hogy milyen adatokra lesz a későbbiekben szükség. Majd a rendelkezése álló "üres" memóriasávszélességet kihasználva ezeket az adatokat a cache-ébe tölti, ezáltal gyorsítva a memóriaelérést.

A KT400A és a KT600 jelentős újdonsága a teljesen új, VIA VT8237 southbridge chip, amely az ATA/133 perifériák kezelésén túl négy Serial ATA meghajtó vezérlésére is képes, támogatja a RAID technológiát, valamint nyolcportos USB 2.0-vezérlővel, hálózati-vezérlővel, HomePNA-vezérlővel és hatcsatornás, Sensaura-kompatibilis hangprocesszorral rendelkezik. A northbridge és southbridge chipeket 533 MB/sec sávszélességű 8X V-Link busz köti össze.

a címlapról