Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 3. 15:24

Másfél gigabyte kapacitású a Cornice bélyeg-méretű merevlemeze

A nemrégiben alakult Cornice tegnap lebbentette fel a fátylat apró merevlemezéről. Az 1 hüvelyk átlójú korongon alapuló meghajtó 1,5 Gbyte tárolására alkalmas és elsősorban szórakoztatóelektronikai felhasználásra szánja a gyártó

A nemrégiben alakult Cornice tegnap lebbentette fel a fátylat apró merevlemezéről. Az 1 hüvelyk átlójú korongon alapuló meghajtó 1,5 Gbyte tárolására alkalmas és elsősorban szórakoztatóelektronikai felhasználásra szánja a gyártó

A Cornice szerint az apró merevlemez (Cornice Storage Element) a hasonló méretű memóriakártyáknál és merevlemezeknél kisebb, olcsóbb és nagyobb kapacitású. A szórakoztatóelektronikai gyártók rendkívül lelkesen fogadták a terméket, amelynek a sorozatgyártása már április közepe óta folyik.

A Samsung bejelentette, hogy már augusztusban piacra dobja digitális videokameráját, amely a Cornice merevlemezét használja adatok tárolására. A Cornice elnök-vezérigazgatója, Kevin Magenis szerint a koreai gyártó kamerája csupán akkora lesz mint egy doboz cigaretta és kevesebb mint 600 dollárba kerül majd. A készüléket egyébként a tavaszi Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatta a Samsung.

Jelenleg összesen 12 jelentős gyártó állt a Cornice merevlemeze mögé. A Thomson, a Sonicblue, az iRiver és négy másik gyártó hamarosan piacra dobja Storage Element adattárolóval rendelkező hordozható audiolejátszóját. A Cornice szerint az első termékek még ebben a negyedévben megjelennek az üzletek polcain.

Az aprócska merevlemez minden sallangot nélkülöző konstrukció, kifejezetten hordozható készülékekhez fejlesztették ki. A meghajtó nem rendelkezik saját memóriával, az adatok cache-elésére az eszköz saját memóriája szolgál. A Storage Element nem is cserélhető, egyszerűen a készülékek alaplapjára kell forrasztani. Az adatcsere USB felületen történik.

"Harmadannyi alkatrészt tartalmaz, mint a Hitachi Microdrive" -- mondta Magenis. Az alkatrészek számának alacsonyan tartása lehetőséget ad az ár alacsonyan tartására is. Az 1,5 Gbyte kapacitású meghajtó tízezer darabos rendelés esetén darabonként csupán 65 dollárba kerül, de a Cornice célja hogy 50 dollárra szorítsa le az árat. Jelenleg egy 1 Gbyte-os Microdrive 220 dollárba kerül, egy ugyanekkora kapacitású memóriakártya ára 200 dollár körül alakul.

Szakértők szerint a Cornice Storage Element elterjedése hatalmas lökést adhat a digitális szórakoztatóelektronikai eszközök népszerűségének, hiszen a készülékek a jelenleginél nagyobb tárkapacitással rendelkezhetnek, miközben az áruk csökkenhet. Az IDC előrejelzése szerint a Cornice adattárolóval felszerelt MP3-lejátszók 200 dollár alatti áron kerülhetnek forgalomba, jelenleg ennyi pénzért egy 256 Mbyte memóriával rendelkező lejátszót lehet kapni.

Noha az 1,5 Gbyte-os Cornice meghajtóval rendelkező készülékek kapacitása kisebb lesz mint a piacon levő merevlemezes audiolejátszóké, a méretük is lényegesen alatta maradhat az Apple iPodnak vagy a Creative Zen Jukeboxnak. A Storage Element meghajtóval rendelkező Thomson MP3-lejátszó alig lesz nagyobb egy karóránál -- mondta Magenis.

A Cornice nagy figyelmet fordított az áramfogyasztásra is. Magenis szerint a Thomson MP3-lejátszója egy akkumulátorfeltöltéssel akár 12 óra folyamatos működésre is képes lesz. Ráadásul a rázkódáselnyelő anyagok alkalmazása miatt a készüléket akár 1 méterről is lehet majd ejteni, az adatok nem sérülnek meg.

Noha a Cornice csupán nemrégiben alakult, a vállalatnál öreg rókák dolgoznak. A mérnökök jelentős része korábban nagy merevlemezgyártóknál, például a Maxtornál, a Quantumnál vagy a Seagate-nél dolgozott. Kevin Magenis elnök-vezérigazgató például a Maxtor mérnöki csapatát vezette. Curt Bruner műszaki igazgató a Quantum vezető elektronikai tervezője volt.

Az apró merevlemezek elektronikáját a Texas Instruments szállítja, a tányérokat az a Hoya gyártja, amely a világ számos merevlemezgyártójának beszállítója. A Storage Element meghajtókat a TDK leányvállalata szereli majd össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról