Szerző: Barna József

2003. május 30. 09:57

Megállapodott a Microsoft és az AOL

Bill Gates
Bill Gates
[CNET, WSJ] A Microsoft és az AOL Time Warner tegnap megállapodást kötött, melynek értelmében a két rivális vállalat együttműködik az internetes böngészők, az azonnali üzenetküldő szolgáltatások és a digitális média területén. A megegyezés részeként Bill Gates vállalata 750 millió dollárt fizet az AOL-nak.

A megegyezés bejelentése kapcsán Bill Gates elmondta, hogy a két vállalat viszonya az utóbbi évben kedvezően változott. Az AOL korábbi vezetői a Microsofttal zajos viszonyban lévő America Online vezetői közül kerültek ki. A mostani vezetés azonban korábbi Time Warner-vezetőkből toborzódott, és amint azt Gates hangsúlyozta: "Rendkívül jó kapcsolatot építettünk ki a Warner Music és a Time Warner Cable vezetőivel az utóbbi években". Richard Parsons, az AOL elnök-vezérigazgatója is üdvözölte a megállapodást, és elmondta, hogy vállalata "termékenyebb kapcsolatot alakít ki a Microsofttal". Ugyanakkor azt mindkét vezető igyekezett kiemelni, hogy a széles körű együttműködés ellenére a vállalatok továbbra is egymás versenytársai maradnak.

A 750 millió dolláros kártérítés mellett a megállapodás leglényegesebb elemei a következők: (1) Az AOL on-line szolgáltatásának részeként az elkövetkező hét évben licencdíj megfizetése nélkül tovább használhatja az Internet Explorer böngészőt; (2) Az AOL hosszú távra szóló, nem kizárólagos licencet kap a Windows Media 9 médiaformátum felhasználására; (3) A két vállalat biztosítani fogja az AOL és az MSN Messenger azonnali üzenetküldő programok együttműködését; (4) A két vállalat -- a kapcsolódó szerzői jogok védelmére hangsúlyt fektetve -- együttműködik a digitális média terjesztésében; (5) A Microsoft az AOL rendelkezésére bocsátja a Windows operációs rendszer következő generációinak tesztváltozatait, hogy az AOL szoftverei problémamentesen működhessenek együtt azokkal; (6) A Microsoft is részt vesz az AOL CD-ROM-jainak terjesztésében.

A megegyezés egyben az AOL által a Microsoft ellen indított perek lezárását is jelenti. Így nem folytatódik az az eljárás sem, amelyet az AOL Netscape Communications divíziója tavaly januárban kezdeményezett a szoftvervállalat ellen. Szakértők úgy látják, hogy a megállapodás a Netscape böngésző végét jelentheti, hiszen az Internet Explorer-licenc megszerzésével az gyakorlatilag feleslegessé válik az AOL számára. Parsons újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyelőre vizsgálják a Netscape továbbvitelének lehetőségeit, és jelenleg nem gondolkodnak az üzletág értékesítésén.

Parsons azt is igyekezett hangsúlyozni, hogy a Microsoft médiaformátuma iránti elkötelezettség nem jelenti azt, hogy az AOL viszonya megváltozna régi partnerével, a rivális formátumokat fejlesztő RealNetworksszel. A vezető megfogalmazása szerint elsősorban a biztonságos, szerzői jogokat tiszteletben tartó digitális média kifejlesztésében működnek együtt a Microsofttal.

Elemzők szerint mindkét vállalat nyert a megegyezéssel. Az AOL a 750 millió dollárt jelentős, 26,3 milliárd dolláros adósságállományának törlesztésére fordíthatja, míg a Microsoft egy újabb peres eljárás végére tehet pontot, miközben biztosítja saját szoftvereinek és technológiáinak további térnyerését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról