Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 29. 15:58

Internet a párizsi metróban

[NetAktív] A Cisco Systems és a Naxos -- az RATP (Független Párizsi Közlekedési Hatóság) egyik távközlési leányvállalata -- kísérleti vezeték nélküli

[NetAktív] A Cisco Systems és a Naxos -- az RATP (Független Párizsi Közlekedési Hatóság) egyik távközlési leányvállalata -- kísérleti vezeték nélküli internetes rendszer kiépítésén dolgozik Párizs több metróállomásán. A WIXOS (Wi-Fi eXtensible aux Opirateurs de Services) nevű projekt potenciális előfutára a nagyvárosi hálózatok megvalósulásának, amelyek biztosítják a vezeték nélküli internet-hozzáférés kialakítását a francia fővárosban anélkül, hogy ez a városképre vagy a környezetre bármiféle hatást gyakorolna.

Párizsban található a világ egyik legsűrűbb, 400 állomásból álló metróhálózata, amelynek állomásai átlagosan 550 méterre fekszenek egymástól. A közlekedési hatóság a vezeték nélküli hálózat hátterét a Cisco Metro Ethernet kapcsolási architektúrával biztosítja, amely 40 ezer kilométernyi optikai szálon fut. A tervek szerint ezt az infrastruktúrát fogják felhasználni az egész városra kiterjedő Wi-Fi (Wireless Fidelity) vezeték nélküli hálózat kiépítéséhez, amelynek segítségével a francia internet-szolgáltatók ügyfeleik számára bárhol elérhető web- és email-hozzáférést biztosíthatnak.

A cél az, hogy a felszín felett és a föld alatt közlekedők is be tudjanak lépni a hálózatba, miközben hordozható számítógéppel utaznak a munkába és haza, és így hozzáférhessenek e-mailjeikhez, barangolhassanak a weben, vagy például lekérdezhessék a közlekedési híreket. A szolgáltatás igen hasznos lehet az utazó üzletemberek számára, akik így az irodán kívül is dolgozhatnak, és az üzenetek begyűjtés éhez a találkozók között nem kell visszatérniük az irodába. A távközlési szolgáltatók -- a Bouygues Telecom, a T-Online Club Internet, a TELE2, a TLC Mobile és a WIFI Spot -- már jelezték elkötelezettségüket a platform használata mellett.

Az egyéves pilot alatt tizenkét access pointot (hozzáférési pontot) létesítenek a párizsi Gare du Nord és Porte d'Orleans pályaudvarokat összekötő autobuszvonal mentén. Ha a tervek sikeresnek bizonyulnak, akkor a világ egyik legnagyobb Wi-Fi hálózatát fogják megépíteni, ahol a nagyobb állomásokon akár tíz hozzáférési pont is működik majd.

A WIXOS pilothálózat állomásonként egy pár, összesen pedig 24 Cisco Aironet 1200 Series Wi-Fi access pointból áll, amelyeket meglévő építészeti elemek -- mint például a metrót jelző táblák -- mögé rejtettek. Ezek a hozzáférési pontok Chatelet kivételével minden állomáson egy Gigabit Ethernet hurokkal és egy Catalyst 2950 Series kapcsolóval kerültek összekapcsolásra. A Chatelet állomáson egy Catalyst 3550 sorozatú intelligens Ethernet kapcsoló látja el a hálózat központjának szerepét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról