Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 27. 15:02

Növekedő forgalom mellett csökkenő veszteségről számolt be a Vodafone Group

Arun Sarin
Arun Sarin
A Vodafone Group PLC ma tette közzé legutóbbi pénzügyi évének eredményeit. A vállalat 9,2 milliárd font (15,7 milliárd dollár, 13,3 milliárd euró) nettó veszteségről számolt be.

A brit távközlési óriásvállalat operatív szinten nyereséget ért el, azonban egy 14,06 milliárd fontra rúgó egyszeri költség (eszmei érték leírás) miatt nettó szinten a vállalat 9,2 milliárd font veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Egy évvel korábban a cég 16,2 milliárd fontos veszteségről számolt be.

A hatalmas összegű leírások korábban felvásárolt cégek értékcsökkenéseivel kapcsolatosak. Christopher Gent elnök-vezérigazgató azonban ragaszkodott ahhoz, hogy sok más mobilszolgáltatótól eltérően a Vodafone ne írja le 3G licenceinek értékét.

Gent szerint azért nem szükséges a 3G licencek leírása, mert a Vodafone piaci pozíciói a versenytársakhoz képest erősebbek. Emellett természetesen hangsúlyozta a 3G szolgáltatások fontosságát és kiemelte, hogy a Vodafone legkorábban a március 31-én véget érő pénzügyi év végén indítja el azokat.

A cég éves forgalma a tavaly elért 22,9 milliárd fontról 33 százalékkal 30,4 milliárd fontra növekedett, azonban utóbbiba beleszámít a japán leányvállalat eredménye, amelyet korábban nem konszolidált a Vodafone. A cég közleménye szerint az operatív nyereség tavalyhoz képest 36 százalékkal 8,43 milliárd fontra nőtt.

A pénzügyi év során a Vodafone 5,17 milliárd dollárra növelte készpénzállományát, azonban Gent elemzői kérdésre az elkövetkező két-három évre kizárta egy részvént-visszavásárlási program lehetőségét. A vállalat 15 százalékkal növelte az osztalékot, azonban ez még mindig elmarad az elemzői várakozásoktól.

A vállalat közzétette a magyar részleg eredményeit is. A Vodafone Hungary a március 31-én zárult évet 954 ezer előfizetővel zárta, ami 71 százalékos növekedést jelent. A forgalom 109 százalékkal nőtt, az előfizetőnkénti átlagos nyereség pedig 6 százalékkal emelkedett. A cég piaci részesedése egy év alatt 10,5 százalékról 13,4 százalékra növekedett.

A Vodafone elnök-vezérigazgatója júliusban távozik posztától. Gent 17 évet töltött a Vodafone-nál, ebből az utóbbi 6 évet elnök-vezérigazgatóként. Utóda Arun Sarin, a San Franciscó-i Accel-KKR Telecom vezérigazgatója. Sarin korábban már dolgozott a Vodafone-nál, akkor lett a cég egyik vezetője, amikor régi vállalatát, az AirTouch Communications-t 1999-ben felvásárolta az agresszív, gyorsan növekvő Vodafone.

Sarin a cégnél az amerikai, ázsiai és ausztráliai részleg működését vezette, de 2000-ben kilépett és az Infospace internetes szoftvercég vezetését vállalta el. Az indiai származású, 48 éves Sarin amerikai állampolgár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról