Szerző: Barna József

2003. május 23. 11:24

Modern hálózati infrastruktúra a gödöllői Szent István Egyetemen

[NetAktív] 2003 tavaszán zárult le a gödöllői Szent István Egyetem teljes körű hálózati fejlesztése. A több mint kétezerötszáz végpontot érintő, 300 millió forint összértékű beruházásban az egyetem partnerei a Cisco Systems Magyarország, a HP Magyarország, valamint a KFKI Csoport hálózatintegrátor cége, az LNX Hálózatintegrációs Rt. voltak. Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény címet adományozta az egyetemnek.

[NetAktív] 2003 tavaszán zárult le a gödöllői Szent István Egyetem teljes körű hálózati fejlesztése. A több mint kétezerötszáz végpontot érintő, 300 millió forint összértékű beruházásban az egyetem partnerei a Cisco Systems Magyarország, a HP Magyarország, valamint a KFKI Csoport hálózatintegrátor cége, az LNX Hálózatintegrációs Rt. voltak. Az átadóünnepség alkalmából a Cisco Systems Magyarország a "Kiemelt Felsőoktatási Hálózati Referencia Intézmény" címet adományozta az egyetemnek.

A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem (SZIE) jelenleg az ország egyik legszerteágazóbb felsőoktatási intézménye, hallgatóinak száma eléri a 30 000 főt. Az integrált egyetem jogelődjei a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, a jászberényi Tanítóképző Főiskola, a gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskola, valamint ezen intézmények kihelyezett tanszékei Budapest több pontján, illetve számos kutatási, illetve gyakorlati terep, mint például a szarvasi Arborétum.

A teljes körű hálózati fejlesztés célja a karokon belüli, valamint a karok közötti kommunikáció hatékonyságának növelése, a kor követelményeinek megfelelő technológia bevezetése volt. A hálózati infrastruktúra fejlesztése a tanulmányi rendszer modernizációját és a Neptun 2000 rendszer bevezetését is szolgálja. A fejlesztés eredményeként minden egyetemi polgár számára elérhetővé válik a hallgatói nyilvántartás, a tantárgyak jegyzéke, az oktatói adatbázis, automatizálható lesz a vizsgára való jelentkezés és a vizsgával kapcsolatos nyilvántartások rendszere. Egységes hálózaton fut a teljes gazdasági adminisztráció, így az ösztöndíjak számfejtése is.

Nagy sávszélességgel kapcsolódik össze valamennyi kampusz, továbbá az intézmény hét tagkönyvtára, amelyek közül a három legnagyobban már most is on-line kereshetők a könyvek, kiadványok. A korszerű infrastruktúra biztosítja a kutatói közösségekhez, valamint európai akadémiai hálózatokhoz történő kapcsolódást. A vezetékes hálózat mellett több ponton a Cisco Aironet technológiája biztosít vezeték nélküli hálózati hozzáférést. Megtörtént az intézmények többségének bekapcsolása a NIIF VoIP projektjébe. A hálózat lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy bárhonnan -- akár otthonról is -- dial-in formájában bejelentkezzenek az egyetem rendszerébe.

A fejlesztési projekt részeként -- az Oktatási Minisztérium céltámogatásával -- folyik a számítógépes laborfejlesztés, a kisebb telephelyek sávszélességének jelentős növelése és egy IP-alapú videokonferencia-rendszer bevezetése. Az európai szinten is igen korszerűnek számító, egységes akadémiai címtárszolgáltatáson keresztül történik számos hálózati erőforrás és szolgáltatás elérése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról