Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Szakmai és közigazgatási egyeztetés előtt az új Hírközlési Törvény

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. május 20. 08:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tegnap sajtótájékoztatón jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, hogy lezárult a TELLEX projekt első nagy fázisa, az új Elektronikus Hírközlési Törvény joganyagának összeállítása. A törvénytervezet szakmai és közigazgatási egyeztetés előtt áll, s még idén a parlament elé kerül.

hirdetés
[HWSW] Tegnap sajtótájékoztatón jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, hogy lezárult a TELLEX projekt első nagy fázisa, az új Elektronikus Hírközlési Törvény joganyagának összeállítása. A törvénytervezet szakmai és közigazgatási egyeztetés előtt áll, s még idén a parlament elé kerül.

A minisztérium a törvényből kiemelte a postai szolgáltatások szabályozását, amivel kapcsolatban egy önálló postatörvény születik majd, így a távközlést, műsorszórást és az internetet szabályozó hírközlési joganyag a jövőben Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) néven lesz ismert.

A törvénytervezet több olyan -- korábban szabályozatlan -- területet is érint, melyek a távközlési liberalizáció szempontjából igen fontosak. Ilyen a szabad közvetítőválasztás, melynek lényege, hogy egy távközlési szolgáltatóval való szerződéskötés mellett bizonyos szolgáltatásokra (például nemzetközi hívások) egy másik távközlési vállalat szolgáltatását is igénybe lehet venni egy előhívó szám tárcsázásával.

A másik, most szabályozott fontos terület az előfizetői hurok (gyakorlatilag az előfizetőnél található telefont a központtal vagy alközponttal összekötő rézpár) átengedése. Szabályozza továbbá a törvény a számhordozhatóságot is (tehát hogy új szolgáltató választásakor ne változzék meg a telefonszám, azaz az előfizető a számát magával vihesse). Ennek bevezetésére vezetékes hívószámoknál 2004. január elsejétől, mobil számoknál 2004. május 1-től lehet számítani.

Megváltozik a jogalkalmazói intézményrendszer. A Hírközlési Döntőbizottság helyett -- szintén a Hírközlési Felügyelet égisze alatt -- Elektronikus Hírközlési Választott Bíróság áll majd. Bár a törvénytervezet fogyasztóközpontú, magának a fogyasztóvédelemnek az intézményrendszere nem változik, mint ahogy azoknak az intézményeknek a jogosítványai sem, melyek a fogyasztói bejelentések vizsgálatát végzik.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.