Szerző: Barna József

2003. május 19. 19:25

A Disney elsőként dob piacra önmegsemmisítő DVD-ket

[CNN, HWSW] Ez a lemez 48 óra múlva megsemmisül -- ilyesféle üzenet lesz majd olvasható a Disney által nyár végétől forgalmazott DVD-lemezeken, melyek bevezetésével a filmkölcsönzés bevett gyakorlatát kívánja átformálni a stúdió. A tavaly bemutatott technológiát alkalmazó lemezek a csomagolás felbontása után két nappal olvashatatlanná válnak.

[CNN, HWSW] "Ez a lemez 48 óra múlva megsemmisül" -- ilyesféle üzenet lesz majd olvasható a Disney által nyár végétől forgalmazott DVD-lemezeken, melyek bevezetésével a filmkölcsönzés bevett gyakorlatát kívánja átformálni a stúdió. A tavaly bemutatott technológiát alkalmazó lemezek a csomagolás felbontása után két nappal olvashatatlanná válnak.

A Disney pénteken jelentette be, hogy a Buena Vista Home Entertainment augusztustól kezdi meg az önmegsemmisítő DVD-lemezekre írt filmek forgalmazását. A stúdió azt reméli, hogy az új médium bevezetésével jelentősen leegyszerűsíthető a filmkölcsönzés hagyományos infrastruktúrája, hiszen a korlátozott szavatosságú lemezek szükségtelenné teszik a tékahálózatok felállítását. Egyelőre nem tudni, hogy a kísérleti jelleggel bevezetett szolgáltatás mely piacokon lesz hozzáférhető és a lemezek mennyit kóstálnak majd, csupán annyi ismert, hogy már az első hullámban megjelennek olyan újabb filmek is, mint a Tökös csaj, a Beavatás vagy a Jelek.

A technológiát, amint arról korábban hírt adtunk, a Rhode Island-i központú SpectraDisc fejlesztette ki. Lényege abban áll, hogy a lemezekre egy olyan azobenzol fedőréteget vonnak, amely a levegővel érintkezve elszíneződik, és így idővel a lejátszófej nem lesz képes olvasni a lemezt. Az alkalmazott összetevők arányainak megváltoztatása révén a gyártók azt is meghatározhatják, hogy egy lemez mennyi idő múlva váljon használhatatlanná.

A SpectraDisc technológiáját időközben megszerző és az önmegsemmisítő DVD-lemezeket EZ-D néven kínáló Flexplay képviselője elmondta, hogy a megoldás feltörhetetlen, hiszen a számítástechnikához semmi köze sincs azoknak a kémiai folyamatoknak, amelyek olvashatatlanná teszik a lemezeket. Tény ugyanakkor, hogy a szavatosság lejárta előtt még az önmegsemmisítő DVD-lemezek is lemásolhatók.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 28. 17:35

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.