Szerző: Barna József

2003. május 19. 17:40

GeForce FX 5900-ra vált az MSI is

A múlt hét végén az MSI is bejelentette az NVIDIA új grafikus processzorát használó videokártyáit. A tajvani vállalat három modellt dob piacra, melyek közül egy a csúcskategóriás GeForce FX 5900 Ultra lapkára, míg kettő a GeForce FX 5900 chipre épül.

[HWSW] A múlt hét végén az MSI is bejelentette az NVIDIA új grafikus processzorát használó videokártyáit. A tajvani vállalat három modellt dob piacra, melyek közül egy a csúcskategóriás GeForce FX 5900 Ultra lapkára, míg kettő a GeForce FX 5900 chipre épül.

A GeForce FX 5900 chip a tavaly ősszel bemutatott és idén tavasszal piacra került GeForce FX 5800 továbbfejlesztett változatának tekinthető, azonban a változtatások révén a grafikus processzor teljesítménye jelentősen növekedett. A legfontosabb újítás a 256 bites memóriabusz bevezetése, valamint az olcsóbb, DDR-I szabványú SDRAM chipek alkalmazása.

A teljes DirectX 9.0-gyorsítást kínáló GeForce FX 5900 újdonságai közé tartozik még a "második generációs" és az elődöknél mintegy kétszer gyorsabb pixel shaderekkel ellátott CineFX 2.0 motor, a fények és árnyékok gyorsításáért felelős UltraShadow technológia, illetve a korábbinál fejlettebb anti-aliasinget és anizotropkus szűrést biztosító Intellisample HCT (high resolution compression technology).

A szépnek éppen nem nevezhető MSI-kártyák különlegessége az ún. TwinFlow Cooling, amely nem jelent mást, mint hogy a grafikus processzort ventilátorok fogják közre, azaz a kártya hátoldalán is található aktív hűtés. A vállalat kínálatában három modell szerepel: az MSI FX5900 Ultra, az FX5900-TD128 és az FX5900 Value. Ezek részletes specifikációit egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó, így nem tudni, hogy a Value változat pontosan miben is tér el az FX5900-TD128-tól. A termékek júniusban kerülnek a boltok polcaira.

a címlapról