Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 16. 11:20

Az Intel gyorsan tör előre a kéziszámítógépekbe szánt processzorok piacán

Ron Smith
Ron Smith
[CNET] Az Intel által elemzők részére szervezett New York-i konferencián a vállalat vezeték nélküli kommunikációs üzletágának vezetője, Ron Smith bejelentette, hogy az IDC piackutató vállalat felmérése szerint az Intel már 35 százalékos részesedéssel rendelkezik a tenyérgépekbe szánt processzorok piacán és az év végére akár 50 százalékos részesedést is szerezhet.

Smith rámutatott, hogy két évvel ezelőtt az Intel még egyáltalán nem volt jelen ezen a piacon. "Először jött a Pocket PC, ami jelentős piaci részesedéshez segített hozzá minket" -- mondta a CNET-nek Smith. "A legutolsó negyedév óta már a másik tábornak [Palm OS] is szállítunk. Már a linuxos eszközök piacán is elsők vagyunk. Mindent összevetve jó úton haladunk az 50 százalékos piaci részesedés megszerzése felé."

Kevin Burden, az IDC vezető elemzője szerint a tenyérgépekbe szánt processzorok piacán továbbra is a Motorola vezet, azonban számos jelentős gyártó -- köztük a HP, Dell, Sony, Palm -- választotta az Intel lapkákat. Cindy Wolf, az In-Stat/MDR elemzője elmondta, hogy cége felmérése szerint az Intel piaci részesedése csupán 20 százalék körüli, azonban a vállalatnak minden esélye megvan arra, hogy ezt az év végére megduplázza.

Ron Smith szerint az Intel SA-1110 processzor megjelenése előtt a Pocket PC operációs rendszerre épülő tenyérgépek nem voltak elég erősek például a multimédiás alkalmazások megfelelő futtatásához. Azonban a 206 MHz-es Intel SA-1110 megfelelő teljesítményt nyújtott és a Microsoft, valamint a hardvergyártó partnerek olyan képességeket építhettek a szoftverekbe és készülékekbe, amelyek egyre több vásárlót vonzottak.

Smith beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a tenyérgépek és mobiltelefonok összeolvadása hatalmas piaci lehetőségeket rejt a vállalat számára. Az Intel hamarosan piacra dobja "Manitoba" kódnéven fejlesztett PXA800F chipjét, amely egy lapkán integrál egy 312 MHz-es XScale alkalmazásprocesszort, 4 Mbyte flash memóriát, valamint egy 104 MHz-es digitális jelfeldolgozó processzort. A Manitoba GSM és GPRS szabványokat támogató mobiltelefonok alapjául szolgálhat és a harmadik negyedév során kerül piacra.


Intel processzorra épülő mobiltelefon

A vállalat tervei szerint az új processzornak köszönhetően a jelenleg még csupán a csúcskategóriás készülékekben megtalálható funkciók (így színes kijelző, multimédiás képességek, internet-hozzáférés) teljesen hétköznapi szolgáltatásokká válhatnak és mindenki által megfizethető árszínvonalú mobiltelefonokba is bekerülhetnek. Az előzetes információk szerint az Intel darabonként 35 dollárt kér majd a PXA800F chipért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról