:

Szerző: mz

2000. május 12. 22:55

Felhívás mobilsztrájkra

Érdekes felhívás jutott el hozzám. Maga az ötlet nem új, hogy jó-e, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre az eredményeket illetően szkeptikus vagyok.

Felhívás !!!

2000. június 10-11 (szombat-vasárnap) az első magyarországi mobilsztrájk napja! Ez a hétvége meg nem esik bele a nagy nyári szabadságolási hullámba, ugyanakkor elég távoli ahhoz, hogy elegendő idő legyen ezen felhívás elterjesztésére.

Miért sztrájkoljak a mobilszolgáltatóm ellen?

Azért, mert:

1) A magyar csúcsidős mobil percdíjak teljesen elrugaszkodtak a realitásoktól, miközben nyugaton komoly áresések következtek be, nálunk ezek a percdíjak évek óta változatlanok. A magyar szolgaltatók az utóbbi 1-2 évben Európa legolcsóbbjaiból a legdrágábbakká váltak.

2) A szolgáltatók azon kívül, hogy kapacitásaik nem teszik lehetővé az olcsóbb csúcsidős mobil hívásokat, nem válaszolnak érdemben kifogásainkra:
- ha ez így van, miért indítanak akciókat új előfizetők toborzása céljából? Vagy a kapacitásaik mégsem annyira kicsik? Erre - természetesn - nincs válasz.
- miért terelik a forgalmat - a kapacitáshiány ellenére - a csúcsidős sávba? Lásd: momentum tarifacsomag bevezetése

A szomszédos Ausztriában a mobilszolgáltatók - ma már - 1 schilling vagy az alatti csúcsidős percdíjakkal dolgoznak, ha a hívás saját hálózatba, vagy vezetékes halózatba irányul. Ugyanezeket az árakat tartanánk reálisnak Magyarországon is. A magyar csúcsidős percdíjak ellenben, - bizonyos csomagok esetén - még a 100 Ft-ot is meghaladják, s ez tűrhetetlen számunkra. Véleményünk szerint a verseny Magyarországon még nem kezdődött el, csak ámítás folyik. Az eddigi állapot inkább duopólium, illetve most már triopolium, valódi árcsökkenések nélkül. (Ugyanakkor a 2 vezető mobilszogaltató 10-20 milliárd forintnyi nyereséget produkált tavaly.) Ha birka módra tűrünk, nem is lesz valódi árcsökkenés. Az osztrák szolgáltatók költségei - főleg a munkabérek - sokkal nagyobbak, ennek ellenére tudnak elviselhető áru percdíjakat biztosítani ügyfeleiknek. Felhívjuk a mobilszolgaltatók figyelmét arra is, hogy - velük ellentétben - a sokat szidott magyar vezetékes szolgaltatók tudnak olcsóbbak is lenni az osztrák vezetékes szolgáltatóknál, mind havi előfizetésben, mind a percdíjaikban. Talán róluk kellene példát venni. (Pedig ők - deklaráltan - monopolhelyzetben vannak.)

Kérjük tehát: 2000. június 10-11-én ne használjátok a mobiltelefonjaitokat, csak végszükség esetén. A sztrájk ideje alatt szeretnénk mérhető forgalomcsökkenést elérni, ne legyen ez is hamvába holt kísérlet, mint az eddigi telefonsztrájkok.

A másik kérés: terjesszétek ezt a felhívást mobilos ismerőseitek körében, juttassátok el a különböző fórumokra, stb.

Köszönettel: a sztrájk szervezői

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.