:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 12. 15:51

Az NVIDIA bejelentette GeForce FX 5900 grafikus processzorát

A Los Angelesben tartott E3 (Electronic Entertaiment Expo) rendezvényen az NVIDIA bejelentette GeForce FX 5900 grafikus processzorát, amelyet korábban NV35 kódnéven ismerhettünk.

A Los Angelesben tartott E3 (Electronic Entertaiment Expo) rendezvényen az NVIDIA bejelentette GeForce FX 5900 grafikus processzorát, amelyet korábban NV35 kódnéven ismerhettünk.

A chip a tavaly ősszel bemutatott és idén tavasszal piacra került GeForce FX 5800 továbbfejlesztett változatának tekinthető, azonban a változtatások révén a grafikus processzor teljesítménye jelentősen növekedett. A legfontosabb újítás a 256 bites memóriabusz bevezetése, valamint az olcsóbb, DDR-I szabványú SDRAM chipek alkalmazása.

A teljes DirectX 9.0 gyorsítást kínáló GeForce FX 5900 újdonságai közé tartozik még a "második generációs" és az elődöknél mintegy kétszer gyorsabb pixel shaderekkel ellátott CineFX 2.0 motor, a fények és árnyékok gyorsításáért felelős UltraShadow technológia, illetve a korábbinál fejlettebb anti-aliasinget és anizotropkus szűrést biztosító Intellisample HCT (high resolution compression technology).

További jó hírt jelent a GeForce FX 5800 gyászos lebőgésében komoly szerepet játszó FlowFX hűtőrendszer elhagyása. Az NV35-re épülő kártyák a professzionális felhasználásra szánt Quadro-alapú termékekhez hasonlóan ugyan két kártyahelyet vesznek igénybe és méretes borda mellett egy ventilátor gondoskodik a hűtésről. Az első tesztek szerint a referenciakártyák még a GeForce4 Ti 4600 chipes termékeknél is halkabban üzemelnek.

Az NVIDIA oldalán jelenleg csak a GeForce FX 5900 Ultra változat specifikációi érhetőek el, a dokumentumok tanúsága szerint a kártyákon 450 MHz-es videochip és 850 MHz-es DDR SDRAM kap helyet, a geometriai teljesítmény 338 vertex/másodperc, a memória sávszélessége 27,2 Gbyte/sec, a fill rate pedig 3,6 GTexel/sec. A kártyákon 256 Mbyte memória kap majd helyet.

A nemzetközi sajtó az Ultra változat tesztpéldányait kaphatta kézhez és a tapasztalatok szerint az NVIDIA új chipje jelentősen gyorsabb az összes vetélytársnál. Ez egyfelől a megnövekedett memória-sávszélességnek, másfelől a korábbiaknál gyorsabb anti-aliasing és anizotropikus szűrés rutinoknak köszönhető. A tesztekben a GeForce FX 5900 Ultra nem ritkán 30 százalékkal vagy még nagyobb különbséggel hagyja maga mögött ellenfeleit.

A GeForce FX 5900 kapható lesz még "sima" és "value" változatban is, amelyek 128 Mbyte memóriával rendelkeznek, azonban ezen chipek specifikációja egyelőre ismeretlen. Bizonyos források arra engednek következtetni, hogy az olcsó, 299 dolláros "value" változat csak 128 bites memóriabusszal rendelkezik majd, de hivatalos információ egyelőre nem áll rendelkezésre.

A GeForce FX 5900 különböző változataira épülő kártyák júniusban kerülnek az üzletekbe. Az NVIDIA állítása szerint összesen 60 különféle gyártó támogatja majd a chipet, ebbe beleértve a videokártya-gyártókat, rendszerintegrátorokat és a számítógép-gyártó vállalatokat is. Az első kártyák az AOpen, ASUS, BFG Technologies, Creative Labs, eVGA.com, Gainward, Leadtek, MSI, PNY Technologies és a Terratec kínálatában lesznek megtalálhatók.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.