:

Szerző: Vörös Péter

2003. május 13. 07:17

Az EDS veszteséggel zárta az első negyedévet

[Hill and Knowlton] Az EDS közzétette a 2003. első negyedéves pénzügyi eredményeit. A vállalat az alábbi adatokat emelte ki a jelentésből:

[Hill and Knowlton] Az EDS közzétette a 2003. első negyedéves pénzügyi eredményeit. A vállalat az alábbi adatokat emelte ki a jelentésből:

Az első negyedévben 126 millió dollár, részvényenként 26 cent volt a jelentés szerinti veszteség. Egy évvel korábban a nyereség részvényenként 72 cent volt.

2003 első negyedévének negatív eredményéhez nagyban hozzájárult a Haditengerészeti Intranet fejlesztésre (Navy Marine Corps Intranet, NMCI) szóló szerződésen realizált veszteség, mely önmagában 334 millió dollár. Tartalmazza a korábbi elnök-vezérigazgató végkielégítéséhez kapcsolódó bruttó 48 millió dolláros költséget (nettó 31 millió dollár), ez részvényenként 6 centet jelent; továbbá nettó 17 millió dollárt, azaz részvényenként 3 centet, amely a könyvelés módjában történt változás eredménye.

Az 5,37 milliárd dolláros forgalom 2 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévhez képest, 3 százalékkal alacsonyabb azonban változatlan árfolyamon számolva.

Sikerült a szabad cash flow helyzeten javítani, amely 122 millió dollár volt a tavalyi 184 millió dolláros negatív szabad cash flowhoz képest. Ezt az alacsonyabb tőkeberuházás és hozzáadott ügyfél finanszírozás eredményezte.

"Az új vezetőség részletesen áttekintette a meglévő szerződéseket és az üzleti eredményeket. Ennek eredményeként döntöttünk az NMCI szerződés módosításáról. Senki nem szeret veszteségről nyilatkozni, de úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a megoldást problémáinkra. Mostantól alaptevékenységünkre fókuszálunk egy olyan hosszú távon fejlődő iparágban, ahol az EDS az egyik a vezető két globális szereplő közül" -- értékelte a negyedévet Michael Jordan, a cég elnök-vezérigazgatója.

Figyelembe véve az NMCI szerződés, a végkielégítés, a könyvelésben történt változás miatt elszámolt költségeket, az első negyedév nettó bevétele 144 millió dollár, részvényenként 30 cent. Ez az előző év azonos időszakában 347 millió dollár, azaz részvényenként 70 cent volt.

Az első negyedévben az EDS 3 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket. A tavalyi hasonló időszak eredményétől elmaradó nagyságrend tükrözi az egyre erősödő piaci környezet hatását, másrészt következménye a menedzsment azon döntésének, miszerint bizonyos üzleti területeken kifejtett aktivitását a cég csökkenti.

Az EDS Magyarországgal kapcsolatos rövid üzleti hírek:

  • Tovább bővült a tavaly szeptemberben megnyitott Regionális Központ. Az 50 új munkatárssal együtt ma már közel 200 szakember szolgálja ki a hazai és nemzetközi ügyfeleket. A cég új ügyfelei: FOTOHAndel, Richterschuhe, Papernet, Smurfit, AVL, SAAB, Coca Cola.
  • Az ABN AMRO-val decemberben aláírt 1,3 milliárd dollár értékű szerződés keretében az EDS júniustól Magyarországról nyújt informatikai help desk szolgáltatást a banknak, mely további 40 új munkahelyet jelent.
  • "A kiemelkedő ügyfélelégedettségnek köszönhetően folyamatosan bővítjük szolgáltatásaink körét már meglévő ügyfeleknél. Az első negyedévben a FŐTÁV RT további stratégiai SAP-moduljának támogatását bízta az EDS-re" -- nyilatkozta Ritter Attila, az EDS Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az EDS részvényárfolyama pénteken 52 centtel (3,05 százalékkal) 17,58 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 10,09-55,69 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.