Szerző: Barna József

2003. május 9. 19:00

Szárnyal az NVIDIA részvényárfolyama

A börze rendkívül hálásan fogadta az NVIDIA optimista előrejelzését a jelenlegi, második pénzügyi negyedévre. A vállalat részvényárfolyama a tegnapi bejelentést követően ma közel 25 százalékkal emelkedett.

[HWSW] A börze rendkívül hálásan fogadta az NVIDIA optimista előrejelzését a jelenlegi, második pénzügyi negyedévre. A vállalat részvényárfolyama a tegnapi bejelentést követően ma közel 25 százalékkal emelkedett.

Amint arról beszámoltunk, ugyan a grafikus processzorokat és lapkakészleteket forgalmazó vállalat első negyedéves forgalma és nyeresége tovább csökkent, a cég 15-18 százalékos forgalomnövekedést prognosztizált a jelenlegi negyedévre. Az április 27-én véget ért első pénzügyi negyedévben az NVIDIA 405 millió dollár árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 582,9 millió dolláros és az elmúlt negyedév 469 millió dolláros forgalmával.

A nettó nyereség 19,7 millió dollárra, részvényenként 12 centre rúgott, míg egy évvel ezelőtt 83,2 millió dollár, részvényenként 47 cent, illetőleg az elmúlt negyedévben 50,9 millió dollár, részvényenként 30 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 410 millió dolláros árbevételt és részvényenként 11 centes profitot vártak.

Ugyanakkor a jelenlegi, második pénzügyi negyedévben 454-478 millió dollár közötti árbevételt vár a vállalat, amely jelentősen meghaladja az elemzők prognózisainak 424 millió dolláros átlagát. A forgalomnövekedést az Xboxhoz gyártott alkatrészek és a GeForce FX sorozat iránti kereslet szezonális emelkedése segíti majd. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató azt is megerősítette, hogy cége a jövő héten megrendezésre kerülő E3 szakkiállításon jelenti be új, korábban NV35 néven ismert grafikus processzorát.

A kedvező kilátások hatására az NVIDIA-papírok szárnyalni kezdtek a mai kereskedésben. A vállalat részvényeinek árfolyama hírünk írásának idején 24,47 (!) százalékkal a tegnapi záróérték felett, 19,99 dolláron állt, de a nap folyamán több alkalommal is túllépte a 20 dolláros lélektani határt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról