Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 9. 10:58

A Moody's várhatóan csökkenteni fogja az AMD hitelképesség-mutatóját

A Moodys Investors Service figyelmeztette az AMD-t, hogy várhatóan csökkenteni fogja hitelképesség-besorolását. Elemzők szerint ez még nem jelenti a cég működésének végét, egyszerűen csak arról van szó, hogy az AMD kedvezőtlenebb feltételek mellett kaphat hitelt.

A Moody's Investors Service figyelmeztette az AMD-t, hogy várhatóan csökkenteni fogja hitelképesség-besorolását. Elemzők szerint ez még nem jelenti a cég működésének végét, egyszerűen csak arról van szó, hogy az AMD kedvezőtlenebb feltételek mellett kaphat hitelt.

A Moody's azért fogja ismét megvizsgálni az AMD hitelképességét, mert a vállalat túl gyorsan éli fel készpénztartalékait. A hitelminősítő vállalat szerint a chipgyártó vállalatnak hamarosan ismét hitelt kell felvennie és ez jelentősen növelheti adósságterheit. A Moody's azt találta, hogy az AMD adóssága 1,9 milliárd dollár, készpénzállománya pedig 800 millió dollár. A készpénz és adósság aránya az AMD-re nézve igen kedvezőtlen, az elmúlt években még nem volt példa ilyen kedvezőtlen arányra.

A Moody's szerint erőteljesen kérdéses, hogy az AMD tudja-e úgy növelni forgalmát, hogy elérje a nyereségküszöböt. Ehhez legalább 800 millió dolláros negyedéves forgalomra lenne szükség, azonban a hitelminősítő cég úgy látja, hogy a technológiai kiadások továbbra is gyengék és az első negyedévben elért 715 millió dolláros forgalom alapján igen valószínűtlen, hogy az AMD a közeljövőben elérné a nyereségküszöböt.

Mostanában nem ez az első eset, hogy a Wall Street megkérdőjelezi az AMD életképességét. Tavaly ősszel számos elemző tett közzé kétkedő előrejelzéseket a céggel kapcsolatban, amikor a cég a harmadik negyedévben 508,2 millió dolláros forgalom mellett a vártnál lényegesen nagyobb, 254,2 millió dolláros veszteségről számolt be.

Eric Ross, az Investec elemzője szerint az AMD az idei évben folyamatosan veszteséges marad, azonban a jövő évben várhatóan emelkednek az IT kiadások és a PC-vásárlások és a vállalat újra nyereségessé válhat. "Nem zárnak be" -- mondta Ross. "Mégha ez is lenne a helyzet, az ipar nem hagyná. A termékeik jók, de az üzleti körülmények kedvezőtlenek. Az Intellel való kétfrontos harc továbbra is nagyon nehéz lesz."

A március 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben az AMD 715 millió dolláros árbevételt ért el, nettó vesztesége pedig 146 millió dollár, részvényenként 42 cent volt. A bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva az AMD konkrét előrejelzést nem közölt a jelenlegi, második negyedévre vonatkozóan. Hector Ruiz, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint az AMD az idén nyereségessé válik.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról