Szerző: roberto

2003. május 5. 09:14

A linuxos Opera népszerűbb, mint a windowsos

Sokak kedvenc webböngészője, a norvég Opera

Sokak kedvenc webböngészője, a norvég Opera Software által fejlesztett Opera népszerűbb a linuxosok, mint a windowsosok körében -- derül ki a Newsforge múlt héten megjelent beszámolójából. Az Opera windowsos és linuxos változatainak letöltési aránya nyolc az egyhez, amiből arra lehet következtetni, hogy a Linux-felhasználók nagyobb valószínűséggel töltik le az Operát, mint a Windowst futtató társaik.

A böngészőt fejlesztő norvég cég elnök-vezérigazgatója, Jon S. von Tetzchner, a lapnak elmondta, hogy a jövőben az Opera linuxos és windowsos változatai nagyjából egyszerre fognak megjelenni. Bár az Opera teljes értékű változata az egyéb webböngészőkkel ellentétben nem ingyenes, sőt a Linuxot fölépítő szabad szoftverekkel szemben zárt forráskódú, Tetzchner szerint nincs jelentős különbség a Windows-felhasználók és a Linux felhasználók fizetési hajlandósága közt, és a cég nem is talpasztalt ezen téren ellenállást a Linux-felhasználók részéről.

Tetzchner a NewsForge-nak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy jelenleg "a Linux-felhasználók nagyobb része programozó, és ők méltányolják a jó programozói munkát". Az igazgató azt is elmondta, hisz abban, hogy amennyiben a Linux jelentős sikereket ér el az asztali rendszerek közt, akkor egyaránt szükség lesz kereskedelmi és szabad szoftverekre épülő alkalmazásokra; ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy "Európában eddig több szó esett a desktop Linuxról, mint amennyit tettek is érte".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról