Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 1. 10:02

Inteles veteránnal erősít az Applied Materials

Mike Splinter
Mike Splinter
A félvezetőgyártásban használatos berendezések legnagyobb szállítója, az Applied Materials bejelentette, hogy Mike Splintert, az Intel értékesítési és marketing részlegének korábbi vezetőjét nevezte ki új elnök-vezérigazgatójává. Splinter a tegnapi napon csatlakozott a vállalat igazgatótanácsához is. James Morgan, aki 27 éven át volt az Applied Materials elnök-vezérigazgatója, mostantól az igazgatótanács elnöke. Dan Maydan korábbi elnök nyugalmazott elnökként folytatja munkáját.

"A nagy feladatot az jelenti, hogyan lehetne ismét növekedő pályára állítani az Applied Materialst és hogy hogyan lehetne egy olyan piacon növekedést elérni, ami mostanában rendkívül kemény" -- mondta Splinter. James Morgan közölte, hogy a vezetőségi váltásra azért volt szükség, hogy a vállalat könnyebben alkalmazkodhasson az iparági változásokhoz. "Splinter rendkívül jól érti, az Applied ügyfeleinek milyen problémái lehetnek" -- tette hozzá.

Splinter közel 20 évig dolgozott az Intelnél, ahol számos pozíciót töltött be. Legutóbb az értékesítésért és marketingért felelős részleget vezette, de korábban a gyártástechnológiáért és gyártásért felelős részleg igazgatójaként dolgozott. Egy időben még a jelenlegi vezérigazgató, Craig Barrett utódaként is emlegették. Az Intel közölte, hogy Splinter utóda Jason Chun Shen Chen lesz. Chen 1991 óta dolgozik a vállalatnál, jelenleg az értékesítésért és marketingért felelős részleg alelnöke és a távol-keleti régió igazgatója.

Az Applied Materials március végén jelentette be, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt alkalmazottainak 14 százalékát elbocsátja. A cég tavaly novemberben is megszüntetett munkahelyeket. Akkor 1750 dolgozónak (az összlétszám 11 százalékának) kellett távoznia az elhúzódó iparági visszaesés miatt. Az utóbbi 15 hónapban a vállalat összesen 5500 alkalmazottat bocsátott el.

Az Applied Materials a január 26-án véget ért első pénzügyi negyedévben 1,05 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 1 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége 65,7 millió dollár, részvényenként 4 cent volt az egyszeri tételek (így egy 99 millió dolláros átszervezési tétel) beszámításával. A tavalyi év hasonló időszakában a cég 45,5 millió dolláros, részvényenként 3 centes veszteséget könyvelt el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról