:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 15. 16:08

A Microsoft komoly reményeket fűz a 64 bites SQL Serverhez

[CNET]A Microsoft április végén dobja piacra az SQL Server szoftver 64 bites változatát, amelytől azt várja, hogy megszorongassa az Oracle-t és az IBM DB2-t a csúcskategóriás rendszereken futó adatbáziskezelők piacán.

[CNET]A Microsoft április végén dobja piacra az SQL Server szoftver 64 bites változatát, amelytől azt várja, hogy megszorongassa az Oracle-t és az IBM DB2-t a csúcskategóriás rendszereken futó adatbáziskezelők piacán.

Az SQL Serverre jelenleg mindenki középkategóriás megoldásként tekint, azonban a szoftver egyszer már megvillantotta oroszlánkörmeit, ugyanis az Itanium 2 processzoros NEC Express5800/1320Xc februárban rekordteljesítményt a TPC-C tesztben a világ eddigi legjobb eredményét produkálta 32 processzoros SMP platformon. A 433107 tranzakció/perc eredmény a világ második legmagasabb értéke a nem fürtözött rendszerek között.

"Nem elégedünk meg a második hellyel" -- mondta Mitch Gatchalian, az SQL Server 2000 Enterprise Edition termékmenedzsere. "Tavaly ősszel még hatodik voltunk és gyorsan törünk előre." A rekorderedménnyel járó tesztben a 32 processzoros NEC szerveren 64 bites Windows Server 2003 Datacenter Edition operációs rendszer és 64 bites SQL Server 2000 Enterprise Edition szoftver futott.

A Microsoft SQL Server már jelenleg is vezeti a fürtözött rendszerek listáját, az első három helyen Windows 2000 Advanced Server operációs rendszert és SQL Server 2000 Enterprise Edition szoftvert futtató HP Proliant szerverek találhatók. Gatchalian ezen felül rámutatott, hogy az ár/teljesítmény arányt figyelembe véve a Microsoft megoldások fölénye tovább növekszik.

A hírek szerint az SQL Server 64 bites változata ugyanannyiba kerül majd, mint a 32 bites verzió. Az átállást megkönnyíti, hogy az SQL kód a 64 és 32 bites változatban teljesen kompatibilis és az adatbázisok fájlformátuma is megegyező. A Microsoft elsősorban a 32 bites változatot futtató ügyfeleknek kínálja majd a 64 bites változatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.