Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 14. 10:02

Ebben a hónapban kerülnek az üzletekbe a 17" kijelzővel szerelt Apple Powerbook gépek

Céghez közeli információforrások szerint végre megoldódtak a 17 hüvelykes kijelzővel szerelt Apple Powerbook számítógép gyártási problémái, így hamarosan beindulhat a sorozatgyártás és a készülékek már a hónap végén az üzletekbe kerülhetnek.

Céghez közeli információforrások szerint végre megoldódtak a 17 hüvelykes kijelzővel szerelt Apple Powerbook számítógép gyártási problémái, így hamarosan beindulhat a sorozatgyártás és a készülékek már a hónap végén az üzletekbe kerülhetnek.

A számítógépeket a Compal gyártja az Apple részére. Egyes hírek szerint a 17" Powerbook noteszek OEM ára 1500 dollár, így a tervbe vett 50-60 ezer darab notebook legyártásával a Compal áprilisban rekordbevételre tehet szert. A pletykák szerint a cég hamarosan megkezdi egy 15,4 hüvelykes kijelzővel szerelt Apple Powerbook gyártását is.

A 17" Powerbook gépet az Apple még januárban jelentette be. A premieren Steve Jobs, a vállalat vezetője közölte, hogy a gépek már februárban megvásárolhatók lesznek, azonban a gyártási problémák miatt a gépek piaci megjelenése sokat késett. Az Apple weboldalán a konfiguráció jelenleg 3-5 hetes szállítási határidővel vásárolható meg. A vállalat egyelőre semmiféle magyarázattal nem szolgált a késés okairól.

A 17 hüvelykes kijelzővel rendelkező PowerBook az első a világon, amelyet ilyen nagy megjelenítővel láttak el. A számítógép érdekessége még a 802.11g (AirPort Extreme) vezeték nélküli hálózati vezérlő, a FireWire 800 port, a beépített Bluetooth adóvevő, valamint a billentyűzet-világítás, amelynek erőssége automatikusan igazodik a környező fényviszonyokhoz.

A 17 hüvelykes megjelenítővel szerelt Apple PowerBook egy mindössze 1 hüvelyk (25,4 mm)vastag, 15,4 hüvelyk (391,1 mm) széles és 10,2 hüvelyk (259 mm) mély alumíniumötvözetből készült házban kapott helyet, így a számítógép tömege csupán 3,08 kilogramm. Így a PowerBook könnyebb, mint a versenytársak 14 vagy 15 hüvelykes modelljeinek zöme.

A hatalmas kijelző felbontása 1440x900 pixel, képaránya 16:10. Az Apple szerint az új PowerBook a vállalat eddigi legerősebb notebookja, ugyanis alapkiépítésben 1 GHz-es PowerPC G4 processzorral, NVIDIA GeForce4 Go 440 videovezérlővel és 512 Mbyte DDR333 SDRAM-mal szállítják.

A gépben természetesen SuperDrive meghajtó található, amely CD és DVD lemezek írására és olvasására egyaránt használható. A konfiguráció természetesen előre telepített Mac OS X "Jaguar" operációs rendszerrel kerül az üzletekbe. A gép ára 3299 dollártól indul.

a címlapról