Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. április 15. 08:07

1651 baki egyetlen weboldalon

Egyetlen weboldalon 1651 bakit számlálhatnak össze azok a szörfölők, akik veszik a fáradságot a szájt aprólékos áttanulmányozására. Igaz, a bakik felfedezéséhez nem kell különösebb erőfeszítés, mivel www.mocsing.hu címen található oldal nem más, mint egyetlen nagy bakigyűjtemény. A teljes hazai -- írott és elektronikus -- sajtóból szemléző gyűjtemény fenntartói azonban a közelmúltban felfüggesztették a bakik gyűjtését.

[HWSW] Egyetlen weboldalon 1651 bakit számlálhatnak össze azok a szörfölők, akik veszik a fáradságot a szájt aprólékos áttanulmányozására. Igaz, a bakik felfedezéséhez nem kell különösebb erőfeszítés, mivel www.mocsing.hu címen található oldal nem más, mint egyetlen nagy bakigyűjtemény. A teljes hazai -- írott és elektronikus -- sajtóból szemléző gyűjtemény fenntartói azonban a közelmúltban felfüggesztették a bakik gyűjtését.

A magukat amatőr nyelvészekként és profi tévénézőkként, rádióhallgatókként, újságolvasókként jellemző Mócsing-szerkesztőknek meghatározása szerint -- a baki jelentését kicsit kibővítve -- mindent gyűjtenek, ami "leírva is alkalmas arra, hogy mosolyt csaljon az ember ábrázatára". Így a valóban széles körű sajtópalettán kívül helyt kapnak a Microsoft Word helyesírás-ellenőrzőjének képtelen javaslatai éppúgy, mint tanárok és diákok aranyköpései, valamint használati javaslatok szájbarágósan, nemritkán tudálékosan vagy éppen cikornyásan megfogalmazott őrültségei.

A Mócsing egyik szerkesztője, Kőműves Mór szerint klasszikus bakikból a legtöbbet tévénézés, rádióhallgatás közben lehet szüretelni. A nyomtatott lapok nagy előnye az on-line sajtótermékekkel szemben, hogy több kézen keresztül jutnak el a hírek az olvasóig, így a bakik megjelenés előtti kigyomlálására is nagyobb az esély (a bakigyűjteményben közel 20 százalékot tesznek ki az on-line sajtó híreiből levadászott botlások). Kőműves szerint a bakik legremekebb darabjai mégis a tördelési-hibás szalagcímek.

Bár aligha van olyan hír, amelynek egy-egy félresikerültebb sora ne kerülhetne fel a Mócsing oldalára, az oldal szerkesztőinek kapacitása is véges. Ezzel függ össze a frissítés átmeneti felfüggesztése is. Mint Kőműves elmondta: utánajárni, hogy tényleg elhangzott-e a baki, tényleg úgy hangzott-e el, pontosan ki mondhatta, mikor mondhatta, nem lehet-e, hogy csak az eredeti szövegkörnyezetéből kiragadva tűnik bakinak, egyébként pedig egy határozottan szellemes megjegyzés -- mind időigényes, komoly odafigyelést igénylő munka, ami nem mindig fér bele a "civil" munka melletti szabadidőbe.

Noha az oldal látogatóinak aktivitása és érdeklődése folyamatosan nő -- tehát lenne közösségi örököse a gyűjteménynek -- a bakigyűjtést mégis szervezettebb keretek közt képzelik el a visszavonulófélben lévő szerkesztők, akik között egyetemista, hivatásos katona, színész, forgatókönyvíró egyaránt található. Így a bakigyűjtők egyelőre keresik azt a jó nyelvérzékkel és helyesírással bíró önkéntest, aki a soha nem honorált szerkesztői tisztséget átvenné.

Munka pedig lenne, hiszen nem csak a Mócsing-csapat saját gyűjtése került fel az oldalra, hanem az olvasók is beküldhették a fellelt bakikat, és mint a szerkesztők elárulták: olyan levelet is kaptak már, amelyikben egy rádiós kolléga önként ajánlotta fel a saját szájából elhangzott marhaságot. Az olvasók azonban addig sem maradnak szórakoztató nyelvbotlások és irritáló fogalomzavarok nélkül, amíg új szerkesztő nem jelentkezik a Mócsinghoz: a HIX Tipp levelezőlista törzsközönségének kezdeményezésére létrehozott Hagyma díjra továbbra is lehet nevezni a jól (félre-)sikerült mondatokat: a www.mocsing.hu/hagyma címen található sületlenséggyűjtemény a Mócsing szerkesztőkeresése alatt is zavartalanul működik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról