Szerző: roberto

2003. április 7. 23:39

A Linuxvilág magazin áprilisi számának tartalmából

A linuxos magazin e havi számában különös

A linuxos magazin e havi számában különös hangsúlyt kaptak a hálózatok építésével foglalkozó írások. A szokásos szótár, hírblokk és a rövid programismertetők után Szy György a több hálózattal megvalósított, relatíve kicsi irodai infrastruktúra egymást átfedő VLAN-okkal történő megvalósításához ad tippeket. Havránek Ferenc az egylemezes mini Linux-disztribúciók közül a Coyote Linuxot mutatja be az olvasóknak, a cikkben egy teljes értékű, az internetre PPP vagy PPPoE (ADSL) segítségével kapcsolódó forgalomirányító felépítését követhetjük nyomon.

A Verzérfonal rovatban Mick Bauer folytatja a nyílt forráskódú IPSec-implementáció, a FreeS/WAN bemutatását, és hasznos dolgokat tudhatunk meg a spamszűrésről a Python szkripnyelvre épülő Spambayes csomag kapcsán (Richie Hindle: A Spambayes projekt bemutatása); míg a Bayes-féle valószínűség-modellen alapuló levélszűrés matematikai hátteréről Gary Robinson értekezik.

A Szaktekintély rovatból kiderül, hogyan készíthetünk egy munkaállomásból kettőt, illetve hogy milyen problémákkal találhatjuk magunkat szemben, ha egyetlen számítógéphez több billentyűzetet, egeret és video-alrendszert illesztünk (Szy György: Két munkaállomás egy gépből). Kolcza Péter a Linux alatt elérhető szoftveres RAID-tömbök és a logikai kötetkezelés (LVM) alapjait mutatja be; és tovább folytatódik Garzó András maratoni sorozata az operációs rendszerek alapjairól, az áprilisi számban a memóriakezeléssel kapcsolatos technológiák bemutatása a lapozással és a szegmentációval egészül ki.

A Kovácsműhelyben az izraeli Reuven M. Lerner a nyolcbites kódtáblák szűkösségéből kiutat mutató Unicode legfontosabb kérdéseivel foglalkozik, majd az elméletet egyből át is ülteti gyakorlatba: a szövegből kiderül, hogyan készíthetünk akár nyolcbites kódolást használó környezetben is Unicode-os HTML-dokumentumokat.

A CD-melléklet a Debian stabil változatához (Woody) fordított GNOME munkakörnyezet 2.2-es verzióját tartalmazza, és a GNOME telepítéséhez szükséges XFree86 grafikus alaprendszer 4.3-as kiadását is, valamint az Opera webböngésző 6.12-es javított verzióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról