:

Szerző: Ady Krisztián

2003. március 31. 09:46

Elkészült, gyártásra kész a Windows Server 2003 szerver operációs rendszer

Gyártásra kész, RTM (Release To Manufacture) állapotba került, aranylemezre került a Microsoft következő szerver operációs rendszere. A végleges változat elkészültével megkezdődhet a sokszorosítás, így a Windows Server 2003 több halasztás után április 24-én végre a boltok polcára kerülhet.

Gyártásra kész, "RTM" (Release To Manufacture) állapotba került, aranylemezre került a Microsoft következő szerver operációs rendszere. A végleges változat elkészültével megkezdődhet a sokszorosítás, így a Windows Server 2003 több halasztás után április 24-én végre a boltok polcára kerülhet.

Az operációs rendszerből hat verzió lesz megvásárolható: 32 bites Web, Standard, Enterprise, Datacenter, valamint 64 bites Enterprise és Datacenter változat kerülhet a felhasználókhoz különböző licencfeltételekkel. A 32 bites Web változat 399 dolláros, a Standard változat (5 felhasználós licenccel) 999 dolláros, az Entreprise verió pedig 4000 dolláros áron vásárolható majd meg.

Az operációs rendszert 2001 áprilisában Windows 2002 Serverre keresztelte a Microsoft, miközben 2002 elejére csúsztatta szoftver megjelenését. 2001 júniusában a vállalat Windows .Net Serverre változtatta a nevet, utalva a cég .Net webszolgáltatási stratégiájára. 2002 márciusában aztán ismét elhalasztotta a szerverszoftver piacra dobását. Augusztusban a cég Windows .Net Server 2003-ra változtatta a szoftver nevét, amelynek megjelenését 2002 végére halasztották. Novemberben a szoftvergyártó óriás újra elhalasztotta a megjelenést.

Bár a Windows Server 2003 a termék negyedik neve, egy dolog nem változott az elmúlt évek során: a Microsoft új szerver operációs rendszere szoros kapcsolatban lesz a cég webszolgáltatási stratégiájával. Decemberben a vállalat módosította terméke licencelési feltételeit, így a vállalatoknak lehetősége lesz mind felhasználónkénti, mind szerverenkénti licenc vásárlására.

"Jogos a kritika, amely a sok névváltoztatás miatt éri a céget" -- mondta David Smith, a Gartner elemzője. "Összességében azonban úgy vélem, hogy helyesen lépett a vállalat: hosszú távon jó döntésről van szó."

A Microsoft hosszú ideje azon fáradozik, hogy megértesse a felhasználókkal, mi is pontosan a .Net stratégia és mit is fed a .Net szócska. Azonban a vállalat egyelőre kudarcot vallott e téren, egyes elemzők szerint csupán összezavarta az ügyfeleit és partnereit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.