Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 26. 09:21

Várakozások alatt zárta legutóbbi negyedévét a Red Hat

A Red Hat kedden bejelentette, hogy legutóbbi pénzügyi negyedévében a forgalom elmaradt a várakozásoktól és a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A vállalat azonban örömmel közölte, hogy felső árkategóriás termékeiből származó bevétele növekedett.

A Red Hat kedden bejelentette, hogy legutóbbi pénzügyi negyedévében a forgalom elmaradt a várakozásoktól és a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A vállalat azonban örömmel közölte, hogy felső árkategóriás termékeiből származó bevétele növekedett.

A Red Hat február 28-án véget ért negyedik negyedévében 25,9 millió dolláros forgalom mellett 56 ezer dolláros veszteséget ért el. A First Call által megkérdezett elemzők 26,8 millió dolláros forgalomra és részvényenkénti 1 centes nyereségre számítottak. A cég forgalma a tavalyi negyedik negyedévhez képest 39 százalékkal növekedett.

Az észak-karolinai központú Red Hat azonban örömmel közölte, hogy egyre több nagyvállalatnál alkalmazzák a Red Hat Enterprise Linux termékcsalád tagjait, amelyekhez előfizetéses rendszerben lehet hozzájutni, azaz a termékek nem csak a vásárlás pillanatában hoznak bevételt a cégnek.

Kevin Thompson pénzügyi vezérigazgató közölte, hogy a kedvezőtlen pénzváltási árfolyamok miatt a Red Hat a negyedév során 900 ezer dollár bevételtől esett el, a kiskereskedelemben értékesített termékek sikertelensége pedig további 1 millió dollárjába került a cégnek.

A május 30-án véget érő első negyedévben a Red Hat 27-27,5 millió dolláros bevételre és részvényenként 1 centes profitra számít.

A negyedik negyedév során 5 ezer darab kelt el az Enterprise Linux WS termékből, amely eleinte csak a HP Itanium 2 alapú rendszereit támogatta, de ma már Pentium és Xeon processzoros rendszereken is futtatható. Az Enterprise Linux AS (Advanced Server) operációs rendszerből 16 ezer példány fogyott.

Thompson tájékoztatása szerint egy értékesített Enterprise Linux AS szoftver évente átlagosan szerverenként 650 dollárt hozott a cégnek, az idei évben szerverenként évente 600-800 dolláros forgalom várható. A kibővített szolgáltatásokat és támogatást tartalmazó csomag ehhez hasonlóan 1000-1100 dollárba kerül. A munkaállomásokhoz szánt operációs rendszer ára évente gépenként 100-125 dollár.

Az Enterprise Linux AS új vásárlói között volt többek között az AOL Time Warner, a J.P. Morgan és a Citibank -- jelentette be Tim Buckley működetésért felelős igazgató. Matthew Szulik vezérigazgató elmondta, hogy a régebbi, alsóbb kategóriás Red Hat operációs rendszerek vásárlóinak több mint 30 százaléka áll át Enterprise Linux AS operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról