Szerző: roberto

2003. március 25. 23:21

Megjelent a Mandrake Linux 9.1

[MandrakeSoft, HWSW] A francia MandrakeSoft ma kiadta a Mandrake Linux

[MandrakeSoft, HWSW] A francia MandrakeSoft ma kiadta a Mandrake Linux 9.1-es verzióját. A friss verzió annyira új csomagokat használ, hogy némelyikük valójában még meg sem jelent, ilyen például a rendszer alapjául szolgáló 2.4.21-es Linux kernel, amelyből eddig csak előzetes kiadások láttak napvilágot. A rendszer egyébként a glibc 2.3.1-es verziójára épül, az alapértelmezett fordító a GCC 3.2.2-es kiadása, a grafikus alaprendszer pedig az XFree86 nemrég kiadott 4.3-as változata.

A szoftver friss grafikus munkakörnyezeteket tartalmaz, a KDE 3.1-es, illetve a GNOME 2.2-es változatát, amelyeket olyan felhasználói programok egészítenek ki, mint a GIMP 1.2.3, az OpenOffice 1.0.2 vagy a Mozilla 1.3. A disztribútor sajtóközleménye szerint a friss kiadás legfontosabb újdonságai közé tartozik a továbbfejlesztett ACPI-támogatás, az NTFS fájlrendszerek átméretezésének képessége, a WiFi-eszközök támogatása, a Zeroconf rendszer (amely lehetővé teszi két Mandrake Linux rendszer hálózati kommunikációját a hálózat beállítása nélkül), illetve a problémamentes verzióváltás az Apache 1.3 és az Apache 2 között.

Az új általános célú Mandrake disztribúció sikerén sok múlhat. Amint arról korábban több hírünkben is beszámoltunk, az operációs rendszert kiadó MandrakeSoft az év elején csődvédelmet kért és kapott, azonban néhány hónapon belül komoly eredményeket kell felmutatniuk ahhoz, hogy a vállalat léte hosszabb távon is biztosított legyen. Ennek az egyik eszköze lehet a most kiadott Mandrake Linux 9.1.

Az OS a letölthető verzión kívül három bővített változatban jelenik meg. A Standard Edition két CD-vel, nyomtatott útmutatóval, 30 napos telepítési támogatással és számos külső gyártótól származó programmal (RealPlayer, Acrobat Reader, NVIDIA meghajtóprogramok) együtt 40 dollárba kerül; a 70 dolláros PowerPack Edition 7 db CD-t, felhasználói kézikönyvet, és hatvan nap telepítési támogatást tartalmaz, míg a 200 dollárt kóstáló ProSuite Edition dobozában 8 db CD, egy DVD, teljes dokumentáció, és még több külső gyártótól származó program található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról