Szerző: roberto

2003. március 25. 13:04

Április elején érkezik a Red Hat Linux 9

[Redhat.com, Slashdot, LinuxToday, HWSW] A Red Hat Network

[Redhat.com, Slashdot, LinuxToday, HWSW] A Red Hat Network előfizetéses felhasználóit tegnap a Red Hat e-mailben tájékoztatta arról, hogy március 31-étől elérhetővé válik számukra a Red Hat Linux 9, míg a rendszer hivatalos bemutatkozása egy héttel később, április hetedikén várható. A hirtelen jött bejelentést azonnal felkapták a linuxos híroldalak, ugyanis több szempontból is rendkívül különös fejleménynek számít.

Amint az ismert, a Red Hat Linux 8 alig fél évvel ezelőtt, október legelején debütált, és ahogy az minden főverziónál előfordul, a felhasználók számos kompatibilitási és egyéb apró problémába ütköztek a rendszer használata során, ilyen volt például az új fontkezelési rendszer bevezetése (fontconfig) vagy a Unicode-ra való teljes átállás. Sokan panaszkodtak a rendszer 4.1-es verziószámú RPM csomagkezelőjére, és számos felhasználó megdöbbent az MP3 kezelésére alkalmas programok teljes hiányán.

A Red Hat Linux 8 volt ugyanakkor az első olyan Linux-disztribúció, amely az egységes grafikus felületével (Bluecurve) ráébresztette a linuxos fejlesztőket arra, hogy sokkal szorosabban együtt kell működniük, ha a Linuxból sikeres asztali operációs rendszert szeretnének faragni. Az elmúlt fél évben KDE és a GNOME néhány fejlesztője össze is állt, hogy olyan közös irányelveket dolgozzanak ki, amelyeket később mindkét környezet grafikus felületeinél alkalmazhatnak.

Afelől azonban senkinek nem voltak kétségei, hogy a Red Hat Linux 8 még lehet jobb, így mindenki arra számított, hogy a hamarosan megjelenő Red Hat Linux a 8.1-es verziószámot fogja viselni. Arról ugyan lehetett tudni, hogy a bétatesztelés alatt álló, Phoebe kódnevű új verzióba fontos újdonságok kerültek, például az NPTL (Native POSIX Thread Library), amelynek a használta számos Phoebe-re fordított, szálkezelést alkalmazó programot (köztük az Apache 2 webszervert is) inkompatibilissé tesz a Red Hat 8-cal, azt azonban senki nem gondolta volna, hogy ez teljes verzióugrást is fog jelenteni.

Matt Wilson, a Red Hat Base Operating Systems igazgatója az egyik Red Hat levelezőlistára megírta, hogy a verzióváltás csak részben köszönhető az NPTL-nek, ennél fontosabb, hogy a cég termékkínálata az elmúlt évben átalakult, és mára egy független vállalati termékvonaluk is van (Red Hat Enterprise Linux AS, ES, WS), így könnyebben vehetnek fel új technológiát az általános célú Red Hat disztribúcióba, mint korábban. Ennek a szemléletváltásnak az első jele a hamarosan érkező Red Hat Linux 9.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról