Szerző: roberto

2003. március 20. 11:22

Hagyomány és megújulás: Slackware Linux 9.0

[Slackware.org, OSNews] Megjelent a Linux-disztribúciók

[Slackware.org, OSNews] Megjelent a Linux-disztribúciók nagy öregjének számító Slackware Linux legújabb kiadása, a 9.0. Az új verzió elődeihez híven nem tartalmaz grafikus telepítőt és disztribúciópecifikus beállítóprogramokat; a csomagkezelés terén is maradt minden a régiben, a rendszert pontosan úgy kell konfigurálni, ahogy öt vagy tíz évvel ezelőtt is kellett.

A friss Slackware-t a GCC 3.2.2-es verziójával fordították, az első beszámolók szerint talán ez érezhető futási teljesítményben, a 9.0 ugyanis gyorsabb lett a 8-as verzióknál, és ez különösen a KDE 3.1 használatakor érezhető. A új kiadás a KDE mellett természetesen a GNOME 2.2-es verzióját is tartalmazza, a grafikus környezetek az XFree86 4.3-as verziójára épülnek, a rendszer alapjait pedig a glibc 2.3.1 és 2.4.20-as kernel biztosítja; de a telepítőkészletben éppúgy megtalálható a legújabb Mozilla (1.3) vagy a Gimp utolsó stabil változata (1.2.3), mint a legnépszerűbb szkriptnyelvek (Perl 5.8.0, Python 2.2.2) és szerverszoftverek (Apache 1.3.27).

A rendszer a slackware.com-on feltüntetett tükörszerverek valamelyikéről tölthető le, a négy CD-s kereskedelmi változat ára 40 dollár plusz a postaköltség. Kereskedelmi Slackware-ajánlatokról további részletek a store.slackware.com-on olvashatóak.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról