:

Szerző: Ady Krisztián

2003. március 17. 14:22

A Siemens Mobile a hannoveri CeBIT-en is bemutatja legújabb fejlesztéseit

[Siemens] Az iparág legfontosabb seregszemléjének számító hannoveri CeBIT-en a Siemens Mobile hagyományaihoz hűen ismét jövőbe mutató újításokat mutatott be. Tanulmánykészülékei minden eddiginél több információ és multimédia-alkalmazás elérését teszik lehetővé.

[Siemens] Az iparág legfontosabb seregszemléjének számító hannoveri CeBIT-en a Siemens Mobile hagyományaihoz hűen ismét jövőbe mutató újításokat mutatott be. Tanulmánykészülékei minden eddiginél több információ és multimédia-alkalmazás elérését teszik lehetővé.

A Community Location Services segítségével hajszálpontosan meg tudjuk mondani ismerőseinkről, hogy hol vannak, a Smart Webservice szolgáltatás pedig képes különböző internet-alapú szolgáltatásokat egyetlen programban feldolgozni. Emellett további adatbeviteli és -megjelenítési technológiákat is bemutatott a Siemens, például a 3D érintőképernyőt és a papírvékony kijelzőt, amelyek ugyancsak forradalmasíthatják a jövő mobiltelefonjait. Szintén bemutatták a vezeték nélküli készülékek legújabb fejlesztéseit is, amelyek kiválóan illusztrálják, milyenek lehetnek a jövő otthonai.

A hannoveri vásári forgatagban is nagymértékben megkönnyíti a tájékozódást a Siemens Mobile Community Location nevű szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy azok a barátok vagy kollégák, akiket felveszünk egy listába, azonnali üzeneteket váltsanak, emellett pontosan tudják, hogy a többiek hol tartózkodnak. A szolgáltatást a Siemens Mobile standján mutatták be a CeBIT-en, egy Siemens S55-ös készülék kijelzőjén. Aki bekapcsolódik a hálózatba, annak az ikonja megjelenik és mozog a kiállítócsarnok alaprajzát megjelenítő térképen. Az ikonra rákattintva azonnal küldhetünk neki üzenetet.

A Smart Webservices internetalapú szolgáltatások elérését és feldolgozását biztosítja, de komplex feladatokra is alkalmas. Például ha a határidő-naplóban megváltoztatunk egy dátumot, a program képes arra, hogy minden ehhez tartozó egyéb feladat -- például szálloda- vagy repülőjegy-foglalás -- időpontját megváltoztassa. Az elérést egyébként nem a szokásos web-browser program, hanem egy külön erre a célra kifejlesztett, a telefonba épített szoftver biztosítja.

A Siemens egyik legfontosabb fejlesztése a 3D érintőképernyő. Elég ha ujjunkat a képernyő felett tartjuk, a készülék ujjunk helyzetéből és távolságából kiszámítja, hogy melyik tartalmat szeretnénk látni, s azonnal kinagyítja azt.

Az igényelt funkciókat érintéssel választhatjuk ki. Mindez nagymértékben megkönnyíti a mobiltelefon menürendszerében való tájékozódást és növeli az interaktivitást. A menüpontok még nagyobb pontossággal választhatók ki és a 3D játékok életre kelnek.

Hamarosan az is lehetővé válik, hogy egy egészen kicsi mobiltelefonnak is nagy képernyője legyen. Mindez egy különlegesen vékony és hajlékony kijelzőnek köszönhető, amely mindössze fél milliméter vastag, és feltekerhető. Az újítás többek között lehetővé teszi, hogy térképet, e-maileket vagy elektronikus újságokat böngésszünk mobilunkon.

A Siemens Mobile arra is megoldást kínál, hogy mit tegyünk, ha a kezünk túl nagy a parányi mobiltelefonhoz képest. E probléma megoldására szolgál a virtuális egér, amelynek használatához csupán egy golyóstollra van szükség. A mobiltelefonba épített kamera rögzíti a toll mozgását és közvetíti az adatokat a színes kijelzőre. Mindez nagyon hasznos például a menüben való navigációban vagy különböző játékok futtatásához.

A vezetéknélküli készülékek területén szintén több újdonságot mutattak be a Siemensnél. Az egyik legjelentősebb, jövőbe mutató fejlesztés a vezetékes készülékeken alkalmazható képküldési szolgáltatás (angolul Fixed Line Picture Messaging) kifejlesztése. Mindez lehetővé teszi, hogy MMS üzenetet is küldhessünk vezetékes telefonokra. A Siemens a Deutsche Telekommal együtt alapító tagja a Fixed Line MMS Forumnak (F-MMS Forum), amely olyan telekommunikációban érdekelt cégeket (gyártók, hálózati operátorok, tartalomszolgáltatók) tömörít, amelyek egy közös F-MMS ipari szabvány fejlesztését tűzték ki célul.

Ugyancsak a Siemens Mobile mutatta be az SVOX nevű programot, amely a Siemens Gigaset készülékek használói számára lehetővé teszi, hogy meghallgathassák szöveges üzeneteiket. Sőt, a szoftver szükség esetén még fordítani is tud.

A wa@vebox az otthoni kommunikáció és szórakozás terén nyújt újat. A készülék összeköttetést létesít a televízió és a PC között, így lehetővé válik, hogy az internetről letöltött tartalmakat -- filmeket, MP3 fájlokat -- tévén nézzük meg, vagy meghallgassuk a sztereó berendezésünkön. A w@vebox ugyanis drótnélküli nagy sebességű összeköttetést biztosít a PC, a TV és a sztereó berendezés között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.