Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 14. 15:00

Kínába költözik a PlayStation 2 konzol gyártása

A Sony áprilistól már kivétel nélkül Kínában gyártatja PlayStation 2 konzoljait, hogy csökkentse a költségeket.

A Sony áprilistól már kivétel nélkül Kínában gyártatja PlayStation 2 konzoljait, hogy csökkentse a költségeket.

Jelenleg a készülékek fele Japánban készül, azonban a 2004-es pénzügyi év kezdetétől az összes PlayStation 2 játékgépet Kínában állítják elő a Sony szerződéses gyártópartnerei, az Asustek és a Foxconn Electronics -- jelentette be a japán szórakoztatóelektronikai vállalat szóvivője, Koichiro Katsurayama.

A gyártás Kínába költöztetése nyomán a vállalat csökkentheti az előállítási költségeket, így további árcsökkentést hajthat végre, vagy növeleti profitját. A december 31-én véget ért negyedévben a játékkonzolért felelős részleg adta a Sony nyereségének 36 százalékát.

Elemzők szerint tavasz végén a Sony jelentősen csökkenteni fogja a PlayStation 2 árát. Becslések szerint áprilistól a gyártási költségek 11 százalékét tudja lefaragni a vállalat, ugyanis olcsóbb alkatrészek kerülnek beépítésre. A legnagyobb megtakarítás természetesen az olcsóbb munkaerő miatt érhető el: a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az egyéves kínai átlagfizetést az Egyesült Államokban három hétig sem tart megkeresni.

A Microsoft szerdődéses gyártópartnere, a szigapúri központú Flextronics tavaly költöztette az Xbox előállítást Kínába. Korábban a konzolok előállítása Magyarországon és Mexikóban történt. A Nintendo -- hasonlóan versenytásaihoz -- szintén Kínában folytatná a GameCube és Game Boy készülékek gyártását. A GameCube konzolok 70 százaléka már jelenleg is Kínában készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról