Szerző: Barna József

2003. március 14. 10:33

CeBIT: három változatban jelenik meg az S3 DeltaChrome

Az S3 Graphics tegnap a CeBIT szakmai kiállítás alkalmából jelentette be, hogy három változatban kerül piacra a cég első DirectX 9-gyorsító grafikus processzorának, a DeltaChrome-nak asztali számítógépekbe szánt verziója. A nagynevű riválisokhoz hasonlóan az S3 is minden piaci szegmens igényeit igyekszik kielégíteni új termékeivel.

[HWSW] Az S3 Graphics tegnap a CeBIT szakmai kiállítás alkalmából jelentette be, hogy három változatban kerül piacra a cég első DirectX 9-gyorsító grafikus processzorának, a DeltaChrome-nak asztali számítógépekbe szánt verziója. A nagynevű riválisokhoz hasonlóan az S3 is minden piaci szegmens igényeit igyekszik kielégíteni új termékeivel.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, körülbelül 45 millió tranzisztorból álló, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0+ és Pixel Shader 2.0+ funkciókat. A csúcskategóriás modell a tervek szerint 300-350 MHz-es sebességen üzemel majd 300 MHz-nél gyorsabb DDR memóriachipek társaságában. A lapka 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és maximálisan 256 Mbyte memóriát támogat.

Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

A most bejelentett három modell alapvető jellemzői a következők:

DeltaChromeF1 DeltaChromeS8 DeltaChromeS4
Futószalag:884
Max. memória:256 Mbyte128 Mbyte128 Mbyte
DirectX 9:+++
HDTV:+++

A DeltaChromeF1 lapka képviseli a felső kategóriát, a DeltaChromeS8 a középkategóriát, míg a DeltaChromeS4-et az olcsó számítógépekbe szánja a vállalat. A DeltaChrome grafikus processzorokra épülő videokártyák a cég közleménye szerint a harmadik negyedévben kerülnek piacra, a rivális termékeknél alacsonyabb áron.

a címlapról