Szerző: Barna József

2003. március 13. 17:07

CeBIT: DirectX 9-gyorsító mobil processzort mutatott be az ATI is

Néhány órával azután, hogy az NVIDIA bejelentette a világ első DirectX 9-kompatibilis mobil grafikus processzorait, a CeBIT szakmai kiállításon az ATI is fellebbentette a fátylat hasonló képességekkel bíró megoldásáról. A kanadai vállalat közleménye szerint a Mobility Radeon 9600 a világ első DirectX 9-gyorsító mobil lapkája.

[HWSW] Néhány órával azután, hogy az NVIDIA bejelentette a világ első DirectX 9-kompatibilis mobil grafikus processzorait, a CeBIT szakmai kiállításon az ATI is fellebbentette a fátylat hasonló képességekkel bíró megoldásáról. A kanadai vállalat közleménye szerint a Mobility Radeon 9600 a világ első DirectX 9-gyorsító mobil lapkája.

Az ATI Mobility Radeon 9600 a szintén nemrég bejelentett Radeon 9600 (RV350) mobil változata. A 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott vizuális processzor négy renderelő futószalaggal és két vertexfeldolgozó egységgel rendelkezik, és támogatja a SmartShader 2.0, SmoothVision 2.1, valamint a több megjelenítő kezelését lehetővé tevő HydraVision technológiákat.

Az ATI közleménye szerint a lapka a világon elsőként képes kezelni a -- DDR-II sebességét nyújtó, de alacsony fogyasztást biztosító -- GDDR2-M szabványnak megfelelő memóriachipeket. A grafikus processzor a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően rendkívül keveset fogyaszt, mindössze 1 Volt tápfeszültséget igényel és fogyasztása idle módban 0,5 W. A lapka természetesen támogatja a PowerPlay 4.0 energiatakarékos funkciót is, amely terheléstől függően dinamikusan képes módosítani az órajelet és a tápfeszültséget.

Az ATI Mobility Radeon 9600 négyféle konfigurációban lesz hozzáférhető: önálló memóriachipekkel, illetőleg 32, 64 és 128 Mbyte integrált DDR memóriával ellátott tokozásban. A vállalat közleménye szerint az új vizuális processzort tartalmazó noteszgépek "tavasszal" kerülnek a boltokba, elsőként az Actebis, az Alienware, az Asus, a Clevo, az ECS, az FIC, a Fujitsu-Siemens, a Gericom, a HP, a Medion, a Media Markt, a Mitac, a NEC, a Uniwill és a Voodoo PC kínálatában.

Az ATI egyben bejelentette Mobility Radeon 9200 mobil grafikus processzorát is, amely a DirectX 8-kompatibilis Mobility Radeon 9000 magasabb órajelen futó és 8x AGP interfészt támogató változata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról