Szerző: roberto

2003. március 12. 23:06

Béta állapotba került a Unicode 4.0: a klingonok megint kimaradtak

[Unicode.org, HWSW] Béta állapotba került a

[Unicode.org, HWSW] Béta állapotba került a nyolcbites kódtáblák szűkösségéből kiutat mutató Unicode szabvány negyedik változata. A Unicode 4.0 várhatóan még az idén, valamikor szeptember végén fog megjelenni. A szabvány implementálásában érdekelt fejlesztők, illetve bárki, aki bele szeretne szólni a szabvány fejlődésébe, a 4.0 nyilvános vitára bocsátott tervezett karakteradatbázisát a www.unicode.org-ról töltheti le.

A Unicode 4-hez kapcsolódó szövegekből és táblázatokból, ahogy eddig minden eddigi főverzióból, egy könyv is meg fog jelenni, ez azonban a béta időszak alatt még nem érhető el, ugyanakkor a javasolt változások és bővítések a Unicode fejlődését koordináló konzorcium műszaki jelentésekkel foglalkozó oldalán már elolvashatóak.

A legutóbbi, 3.2-es változathoz képest a legfontosabb változás 1226 új karakterhely definiálása. A tervezett karaktertáblák szöveges és grafikus leírása a Unicode Beta Code Charts oldalán található. Érdekesség, hogy a Unicode 4.0, és vélhetően az azt követő változatok sem fogják tartalmazni az ismert sci-fi sorozat, a Star Trek egyik markáns fajának, a harcias klingonoknak a fiktív ábécéjét, ugyanis az erre vonatkozó kérelmet még tavalyelőtt elutasította a szabvány fejlődését felügyelő bizottság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról