Szerző: Barna József

2003. március 12. 18:44

Quad Band Memory modulokat dob piacra az OCZ

Az egyesült államokbeli OCZ Technology tegnap jelentette be, hogy az idén megkezdi a QBM (Quad Band Memory) memóriamodulok forgalmazását. A QBM modulok a vállalat EL (Enhanced Latency) sorozatú memóriachipjeire épülnek, és még az idei első félévben piacra kerülhetnek.

[HWSW] Az egyesült államokbeli OCZ Technology tegnap jelentette be, hogy az idén megkezdi a QBM (Quad Band Memory) memóriamodulok forgalmazását. A QBM modulok a vállalat EL (Enhanced Latency) sorozatú memóriachipjeire épülnek, és még az idei első félévben piacra kerülhetnek.

Amint arról korábban hírt adtunk, a Kentron Technologies által fejlesztett technológiát PC-kben először a tajvani VIA támogatja majd az Intel Pentium 4 processzoraihoz szánt PT600 lapkakészletében. A QBM technológia segítségével egyetlen órajel alatt négy bitnyi adat továbbítható úgy, hogy a kétbankos modul egyik bankja órajelének fázisát egy, a modulon található DIM PLL (fáziszárt hurok) 90 fokkal eltolja a másik bank fázisához képest.


QBM memóriamodul

A QBM alkalmazásával így DDR266 és DDR333 szabványú memória használata esetén 4,2, illetve 5,4 Gbyte/sec sávszélesség érhető el. A VIA PT600 azonban kétcsatornás QBM memóriavezérlővel rendelkezik, aminek köszönhetően QBM-800 modulok használatával akár 12,8 Gbyte/sec sávszélesség is biztosítható.

Az OCZ még a VIA PT600 első félévben esedékes premierje előtt piacra dobja moduljait. Először a QBM-533 és QBM-667 modulok megjelenése várható, majd ezeket követik röviddel a QBM-800 változatok. E modulok értelemszerűen 266, 333, illetve 400 MHz-es DDR memóriachipekre épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról