:

Szerző: Barna József

2003. március 11. 13:53

Régi chipkészlet, gyorsabb busz

Noha az Intel csak a második negyedévben dobja piacra 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorait és az azokat kiszolgáló lapkakészleteket, több alaplapgyártó is bemutatta olyan modelljeit, melyek képesek 800 MHz-es busszal is működni. E termékek mindegyike a már hosszú ideje kapható i845PE chipkészletre épül.

[HWSW] Noha az Intel csak a második negyedévben dobja piacra 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorait és az azokat kiszolgáló lapkakészleteket, több alaplapgyártó is bemutatta olyan modelljeit, melyek képesek 800 MHz-es busszal is működni. E termékek mindegyike a már hosszú ideje kapható i845PE chipkészletre épül.

Az MSI a holnap kezdődő CeBIT szakmai kiállításon mutatja be 845PE Max3 (800 Edition) típusjelű alaplapját. A gyártó közleménye szerint a -- hivatalosan 533 MHz-es rendszerbusz és DDR333 memóriák kiszolgálására hitelesített 845PE chipkészletre épülő -- lap az egyedi tervezésnek köszönhetően problémamentesen elboldogul a 800 MHz-es buszt igénylő Pentium 4 processzorokkal is, illetve e sebességig garantáltan túlhajtható. Minthogy az Intel lapkakészletei kizárólag szinkron működést támogatnak, az MSI figyelmeztet arra, hogy a 800 MHz-es rendszerbusz csak DDR400 memóriamodulok használata esetén érhető el.

A látványos színekben pompázó alaplapon 1 4x AGP és 6 PCI slot található 3 DDR DIMM foglalat társaságában. Utóbbiakba maximálisan 2 Gbyte DDR400 memóriamodul helyezhető. A termék extra szolgáltatásai közé tartozik egy IEEE 1394-, egy Serial ATA- és egy gigabites hálózati vezérlő.


Itt tessék reklamálni...

Hasonló paraméterekkel rendelkező modellt mutatott be a tajvani Albatron is. A PX845PEV-800 típusjelű alaplap szintén a 845PE chipkészletre épül és képes kezelni a 800 MHz-es rendszerbuszt, valamint a DDR400 memóriamodulokat. A lapon megtalálható a vállalat elnök-vezérigazgatójának, Jack Kónak az aláírása is: nála lehet reklamálni, ha mégsem működik minden úgy, ahogy azt a gyártó állította.

Noha e termékek bizonyosan olcsóbbak lesznek, mint a hamarosan várható 865 és 875P lapkakészletre épülő új modellek, nem szabad megfeledkezni arról, hogy azokkal ellentétben csupán egycsatornás memóriavezérlőt támogatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a memória-sávszélesség éppen fele a rendszerbusz áteresztőképességének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.