Szerző: roberto

2003. március 08. 12:24:53

A Sun a két legnagyobb Linux-disztribútorral folytat tárgyalásokat

A CNET értesülései szerint a Sun Microsystems

A CNET értesülései szerint a Sun Microsystems tárgyalásokat folytat a Linux-piac két vezető cégével, a Red Hattel és a SuSE-vel, akiket eddig inkább riválisnak, mint partnernek tekintett. Bár a Sunnak van saját Linux-disztribúciója, a Sun Linux, amely a Red Hat Linux speciális, kibővített változata; a fejlesztés, a marketing és terméktámogatás épp elég költséges ahhoz, hogy a Sun inkább külső szoftvercégekkel tárgyaljon hardvereinek Linuxszal való ellátásáról. Érdemi eredményekről azonban eddig még nem lehet tudni, a tárgyalások részleteit a felek titokban tartják.

Szakértők szerint a külső Linux-verziók felé történő nyitással a Sun csupán az olyan vetélytársak nyomába ered, mint az IBM és a Hewlett-Packard, ezek a cégek ugyanis mind a Red Hattel, mind a SuSE-vel együttműködnek, míg a Dell csupán a Red Hat partnere. "A Sun kicsit későn fedezte fel a linuxos területeket, és nem hiszem, hogy tanácsos újra feltalálniuk a spanyolviaszt, úgy látom, hogy leghatékonyabb az lenne, ha ezen [linuxos] cégek valamelyikével együttműködnének" -- kommentálta a CNET értesüléseit Jason Miller, egy biotechnológiai szoftvercég IT-vezetője.

A Sun Linux legnagyobb támogatója maga a Sun Microsystems, a cég a Sun ONE környezet hét elemét adta ki eddig erre az operációs rendszerre. A vállalatnak azonban nem áll szándékában túlságosan testre szabni saját Linux rendszerét, sokkal inkább a Sun hardverek előnyeivel, illetve a magasabb szintű, az operációs rendszerre csupán építő szoftverrendszerekkel szeretnének foglalkozni, és nem magával az operációs rendszerrel. Az ügy hátteréről további részletek a news.com-on olvashatóak.

a címlapról