Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 6. 13:59

A RackSaver elkötelezett támogatója az AMD Opteron processzornak

A RackSaver bejelentette, hogy április 22-én, az Opteron processzor hivatalos premierjének napján már szállítani fogja a chipre épülő szervereit. A RackSaver Opteron-alapú rendszerei a Newisys referenciadesign-ra épülnek majd.

A RackSaver bejelentette, hogy április 22-én, az Opteron processzor hivatalos premierjének napján már szállítani fogja a chipre épülő szervereit. A RackSaver Opteron-alapú rendszerei a Newisys referenciadesign-ra épülnek majd.

A RackSaver természetesen messze nem akkora név a szerverpiacon, mint a HP, az IBM vagy a Dell. Ugyanakkor a vállalat az utóbbi időben számos látványos sikert ért el, többek között a RackSaver szállította a Pixar renderfarmjának Intel Xeon processzoros rendszereit, az NVIDIA linuxos fürtjét, valamint az Industrial Light and Magic stúdió számítógépeit. A másodvonalbeli gyártók közül a RackSaver adta el a legtöbb Xeon processzoros rendszert Észak-Amerikában.

Gene Kim, a vállalat marketingért felelős részlegének alelnöke szerint az Opteron processzoros rendszerek értékesítése eleinte bizonyosan nem lesz egyszerű, hiszen maga a processzor is új, illetve a RackSaver szervereit fejlesztő Newisys is meglehetősen új szereplő a piacon. A RackSaver elsősorban linuxos fürtök építésére és telepítésére koncentrál -- és épp ez az operációs rendszer, amely fut az Opteron processzorokon úgy, hogy kihasználja a 64 bites felépítés előnyeit.


1U Opteron szerver

A megrendelők könnyen szerezhetnek tapasztalatokat az Opteron processzorról akkor, ha a RackSaver blade szerverét választják, ugyanis a vállalat blade frame-je összesen hat különféle processzorra épülő blade-ek fogadására képes: Intel Pentium III, Xeon, Itanium, AMD Athlon, Opteron és Athlon 64. Így az Opteron más processzorok társaságában is használható, kedvező üzemeltetési tapasztalatok esetén pedig szélesebb körben is bevezethető.

A RackSaver áprilisban egy kétprocesszoros 1U magas szervert, egy kétprocesszoros 2U szervert, valamint 44, 66, 88 vagy 132 processzort tartalmazó blade racket mutat be. Az 1U és 2U szervereket, illetve a blade rack bizonyos alkatrészeit a Newisys tervezte. A RackSaver ezen felül bemutat egy legfeljebb 8 Itanium vagy 11 Xeon processzort tartalmazó blade racket is.

Amint az ismert, a maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel, valamint kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral kerül forgalomba, és 940 tűs mPGA tokozást kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról