Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 6. 11:30

Szakértők szerint az ATI sebességfölénye nem lesz jelentős hatással az NVIDIA üzletmenetére

Az ATI tegnap bemutatott Radeon 9800 Pro grafikus chipje sebességben lényegesen felülmúlja az NVIDIA jelenlegi zászlóshajóját, a még piacra sem került GeForce FX 5800 Ultrát, azonban szakértők egybehangzó véleménye szerint ennek aligha lesz jelentős hatása az NVIDIA

Az ATI tegnap bemutatott Radeon 9800 Pro grafikus chipje sebességben lényegesen felülmúlja az NVIDIA jelenlegi zászlóshajóját, a még piacra sem került GeForce FX 5800 Ultrát, azonban szakértők egybehangzó véleménye szerint ennek aligha lesz jelentős hatása az NVIDIA üzletmenetére.

A Jon Peddie Research vezető elemzője, Jon Peddie szerint a szituáció valóban szoktatlan és bosszantó lehet az NVIDIA számára, de tekintettel a vállalat komoly piaci fölényére, a Radeon 9800 Pro aligha teszi majd tönkre a céget. "Az NVIDIA tulajdonképpen kihagyott egy termékciklust" -- mondta Peddie. "Ez elég nagy szégyen rájuk nézve, de ettől még nem omlik össze a vállalat. A valóságban csupán csak enyhén csökkennek az eladásaik. Ugyanakkor a vállalat erős és a következő körben visszavághat."

Peter Glaskowsy, a tekintélyes Microprocessor Report szaklap főszerkesztője szerint az ATI előretörése hosszú távon aligha lesz jelentős hatással az NVIDIA üzletmenetére. "Legalább két-három termékcikluson keresztül kell folyamatosan bénázni ahhoz, hogy valakinek a vállalata végleg tönkremenjen. Az NVIDIA-nak most sok problémája volt, de nem hiszem hogy ennek igazán hosszú távon komoly hatásai lennének." A Microprocessor Report nemrégiben a GeForce FX-et választotta a tavalyi év legjobb grafikus chipjének.

Az NVIDIA a mai napon mutatja be GeForce FX 5200 és 5600 videochipjeit, amelyeket a tömegpiacra szán. Az 5600-as változata épülő kártyák 200, az 5200-as változatra épülő termékek pedig 100 dollár körül áron kerülhetnek majd a boltokba -- mondta Bill Rehbock, az NVIDIA fejlesztői kapcsolatokért felelős munkatársa. "A vevőknek csak 100 dollárt kell majd videokártyára költeniük ahhoz, hogy teljes szépségében élvezhessék például a Doom III-at." Rehbock szerint jelenleg már több mint 2 millió GeForce FX 5200 és 5600 chipes kártya van gyártásban az NVIDIA partnereinél, amelyek igen hamar megtalálhatók lesznek a boltokban.

Glaskowsky szerint az, hogy az NVIDIA időben elő tud rukkolni a GeForce FX 5200-zal és 5600-zal, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég visszatért az eredeti ütemtervéhez. A GeForce FX 5800 jelentős késése csak annyit eredményez, hogy az NVIDIA nem tud majd olyan nagy hasznot elérni az első chipeken. "Több időt kellett volna adni a GeForce FX 5800-nak. Az NVIDIA tulajdonképp feladta azt a lehetőséget, hogy magasabb áron értékesíthesse a chipeket."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról