Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Decemberre tolódik a Lindows-per tárgyalása

Barna József, 2003. március 04. 13:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[IDG] A Lindows-perben eljáró szövetségi bíróság arra kötelezte a Microsoftot, hogy szolgáltasson újabb bizonyítékokat annak az állításnak az alátámasztására, hogy a vállalat által levédett windows márkanév nem tekinthető általánosan használt terminusnak. A per következő tárgyalási fordulójára így április helyett decemberben kerül sor.

hirdetés
[IDG] A Lindows-perben eljáró szövetségi bíróság arra kötelezte a Microsoftot, hogy szolgáltasson újabb bizonyítékokat annak az állításnak az alátámasztására, hogy a vállalat által levédett "windows" márkanév nem tekinthető általánosan használt terminusnak. A per következő tárgyalási fordulójára így április helyett decemberben kerül sor.

A Microsoft még 2001 decemberében indított pert a linuxos alapokra építkező, ám -- erőteljesen korlátozott mértékben -- windowsos alkalmazások futtatására is alkalmas Lindows OS operációs rendszert fejlesztő Lindows.com ellen. A szoftveróriás azt állította, hogy a Lindows név túlságosan is hasonlít a védjegyként bejegyzett és dollármilliárdok befektetésével ismertté és elismertté tett Windows márkanévre, így alkalmas a felhasználók megtévesztésére.

A Microsoft el szerette volna érni, hogy a bírák a per lefolytatásáig tiltsák meg a Lindows OS forgalmazását. A bíróság azonban elutasította a vállalat kérelmét, mi több, a per meglepő fordulatot vett. Az ügyben eljáró bíró ugyanis kétségbe vonta a Windows márkanév védjegyként való bejegyzésének jogosságát. A Lindows.com azóta arra építi érvelését, hogy a vitatott terminusok az iparágban általánosan használt fogalmak.

A bíróság most arra kötelezte a Microsoftot, hogy szolgáltasson további bizonyítékokat álláspontja alátámasztására, többek között mutassa be az 1992-ben lezajlott Apple-per dokumentumait is. Amint az ismert, több mint egy évtizede az Apple indított szabadalombitorlási pert a redmondi vállalat ellen azt állítva, hogy a Windows operációs rendszer grafikus felülete egyszerű másolata a Mac számítógépeken alkalmazott technológiának. Az Apple akkor elvesztette a pert.

A Lindows meglátása szerint azonban a Microsoft által bemutatandó bizonyítékok azt mutatják majd, hogy ablakkezelő rendszereket már a 70-es és 80-as években, jóval a Microsoft és az Apple kereskedelmi megoldásai előtt is fejlesztettek. Így az olyan angol terminusok, mint a "windows", "icons" vagy "menus" semmiképpen sem tekinthetőek egyetlen vállalat személyes tulajdonának, állítja a cég.

Az ügy újabb tárgyalási fordulója a halasztást megelőzően április 7-re volt kitűzve. A Lindows.com a hír kapcsán kiadott közleményében üdvözölte a halasztást, mondván: alaposabban fel tudnak készülni az újabb bírósági összecsapásra.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!