:

Szerző: Ady Krisztián

2003. március 4. 10:39

Áprilistól lesz kapható a Sony Blu-ray videorögzítője

[News.com] Két héttel a kilencek bejelentése után -- miszerint licencelhetővé vált a Blu-ray formátum -- a Sony tegnap nyilvánosságra hozta, hogy áprilistól szállítja az első kék lézert használó, fogyasztói piacra szánt Blu-ray DVD-rögzítő készülékét. A Blu-ray Disc Recorder a Sony tájékoztatása szerint április 10-étől lesz kapható Japánban körülbelül 3800 dolláros áron.

[News.com] Két héttel a "kilencek" bejelentése után -- miszerint licencelhetővé vált a Blu-ray formátum -- a Sony tegnap nyilvánosságra hozta, hogy áprilistól szállítja az első kék lézert használó, fogyasztói piacra szánt Blu-ray DVD-rögzítő készülékét. A Blu-ray Disc Recorder a Sony tájékoztatása szerint április 10-étől lesz kapható Japánban körülbelül 3800 dolláros áron.

A Sony Blu-ray DVD-felvevője nem csak a nagy felvételi kapacitást nyújtó formátum miatt lehet közkedvelt, a borsosnak tűnő árban ugyanis egy integrált, HDTV-kompatibilis digitális műholdvevő tuner is benne van, mellyel rögtön ki is használhatjuk az új formátum minden előnyét. A digitális műholdas szolgáltatások még csak most kezdenek elérhetővé válni Japánban, Amerikában és a "fejlettebb" országokban, a Sony pedig új termékével meglovagolhatja a kiváló minőséget nyújtó műsorszórás paripáját.

A Sony már a januári CES rendezvényen bejelentette Blu-ray rögzítője idei megjelenését, így az új termék áprilisi bevezetése egyáltalán nem meglepetés. Akkoriban a Sony illetékese úgy nyilatkozott, hogy néhány licencelési probléma hátráltatja a készülék piacra dobását.

A Blu-ray technológia egyetlen lemezoldalon nyújt 27 GB tárolókapacitást egy CD-méretű, 12 cm-es médián. A készülékben a jelenleg használatos vörös helyett rövidebb hullámhosszú, kék lézert használnak, így válik elérhetővé a nagyobb adatsűrűség.

A Blu-ray rögzítő készülékek nagyobb kapacitása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiváló minőségben rögzítsék a HDTV-adásokat, melyek minden eddiginél élesebb és részletgazdagabb képet biztosítanak. A Sony új készüléke természetesen visszafelé is kompatbilis, nem csak Blu-ray lemezek kezelésére, de DVD, DVD-R/RW, CD-R/RW lemezek és formátumok olvasására és írására is képes. A támogatott szabványok listájáról sajnos hiányzik a DVD-RAM és DVD+R/RW formátum.

A kék lézert használó Blu-ray technológiát a Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics, Sharp, Sony és a Thomson neve alatt jegyzik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.