Szerző: Barna József

2003. március 3. 20:18

400 MHz-en üzemel a Radeon 9800 Pro

A tajvani First International Computer (FIC) figyelmetlen píárosainak köszönhetően ma újabb információkat tudhattunk meg az ATI következő generációs grafikus processzoraira épülő videokártyákról.

[HWSW] A tajvani First International Computer (FIC) figyelmetlen píárosainak köszönhetően ma újabb információkat tudhattunk meg az ATI következő generációs grafikus processzoraira épülő videokártyákról.

Az FIC CeBIT-meghívójában sok egyéb érdekesség mellett olvashatunk a vállalat Radeon 9800 és Radeon 9800 Pro grafikus processzorra épülő videokártyáiról is, melyek természetesen láthatóak lesznek a hannoveri rendezvényen. Noha az architektúra részleteiről nincs szó az anyagban, a chipek sebességéről igen.

Az FIC Radeon 9800 chipre épülő A98 modellje 256 bites memóriabuszt használ és 128 Mbyte DDR memóriával kerül forgalomba. A grafikus processzor 325, míg a memóriachipek 310 MHz-en üzemelnek a kártyán, akárcsak a Radeon 9700 Pro esetében. A csúcskategóriás A98P szintén 256 bites memóriabuszt támogat, de 256 Mbyte DDR memóriával szerelt változatban is hozzáférhető lesz. E modellen a grafikus processzor 400, míg a memóriachipek 460 MHz-en futnak a gyári beállítások szerint.

Így tehát biztosnak látszik, hogy a Radeon 9800 sorozat a GeForce FX-szel ellentétben még DDR-I memóriát használ, illetve hogy az ATI-nak sikerült elérnie a korábban célként kitűzött 400 MHz-es álomhatárt a 0,15 mikronos csíkszélességgel gyártott lapka esetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról