Szerző: Barna József

2003. február 24. 15:49

Lovgate: jelszavak után kutat az új féreg

[ Vírus Híradó ] Az új féreg Kínából indult útjára; a február 24-én felfedezett legutóbbi, Lovgate.C nevű változata gyorsan terjed szerte Ázsiában. A C++ nyelven íródott, ASPack módszerrel tömörített programkódot tartalmazó kártevő kétféle terjedési módszert alkalmaz és beépített hátsóajtó komponenssel is rendelkezik.

[Vírus Híradó] Az új féreg Kínából indult útjára; a február 24-én felfedezett legutóbbi, Lovgate.C nevű változata gyorsan terjed szerte Ázsiában. A C++ nyelven íródott, ASPack módszerrel tömörített programkódot tartalmazó kártevő kétféle terjedési módszert alkalmaz és beépített hátsóajtó komponenssel is rendelkezik.

A Lovegate féreg aktiválható fertőzött e-mail üzenet megnyitásával, de belső hálózatokon keresztül, a Windows alatt megosztott mappákban is terjed. Ebben az esetben különféle fájlnevek alatt helyezi el saját példányait: Fun.exe, humor.exe, docs.exe, s3msong.exe, midsong.exe, billgt.exe, Card.EXE, SETUP.EXE, searchURL.exe, tamagotxi.exe, hamster.exe, news_doc.exe, PsPGame.exe, joke.exe, images.exe, pics.exe.

Az .exe kiterjesztésű csatolt állománnyal érkező fertőzött levelek az alábbi (vagy ezekhez hasonló) szövegeket tartalmazzák:

Téma: Documents
Üzenet: Send me your comments...

Téma: Roms
Üzenet: Test this ROM! IT ROCKS!.

Téma: Pr0n!
Üzenet: Adult content!!! Use with parental advisory.

Téma: Evaluation copy
Üzenet: Test it 30 days for free.

Téma: Help
Üzenet: I'm going crazy... please try to find the bug!

Téma: Beta
Üzenet: Send reply if you want to be official beta tester.

Téma: Do not release
Üzenet: This is the pack ;)

Téma: Last Update
Üzenet: This is the last cumulative update.

Téma: The patch
Üzenet: I think all will work fine.

Téma: Cracks!
Üzenet: Check our list and mail your requests!

Amikor a Lovegate megfertőz egy gépet, különféle fájlnevek alatt menti el egy-egy példányát a Windows rendszerkönyvtárába, majd a regisztrációs adatbázisba írva gondoskodik e fájlok automatikus futtatásáról. A féreg létrehoz egy további bejegyzést is, aminek hatására a fertőzött gépen bármely szöveges állomány megtekintésekor lefut.

Ezek után a féreg a Windows rendszerkönyvtárba menti károkozó rutinját, amelyet az alábbi fájlok hordoznak: ily.dll, task.dll, reg.dll. Ezek a programrészletek képesek a billentyűzeten begépelt adatok mentésére (ún. keylogger funkció), valamint fájlokban is kutatnak jelszavak után. Az így összegyűjtött adatokat a féreg a win32pwd.sys és a win32add.sys állományokban tárolja, majd elektronikus levelezés (SMTP) vagy trójai program üzemmódban eljuttatja a féreg írójának.

Végül a Lovgate féreg további sikeres terjedése érdekében megkísérel automatikusan egy fertőzött üzenet küldésével válaszolni minden beérkező levélre. Ehhez a funkcióhoz az Office Outlook programot használja fel, azonban az ezzel kapcsolatos féregkód-részlet hibásnak tűnik, így az nem minden esetben hajtódik végre. A féreg átnézi még a hypertext formátumú (.ht* kiterjesztésű) állományokat is, további levélcímek után kutatva.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.