:

Szerző: mz

2000. május 9. 23:18

SerialATA fejlemények

A merevlemezek mérete töretlenül növekedik, akárcsak sebességük - így egyre gyorsabb interfészre van szükség a rendszer és az adattároló között is. Ezt a problémát ismerte fel a SerialATA Working Group, mely a különféle perifériák összekapcsolására alkalmas felület specifikációit készíti.
A specifikáció első, működő tesztváltozatát áprilisban mutatták be, de a végleges előírások várhatóan csak az év vége felé látnak napvilágot. Mivel a szabvány elkészülte még nem elég, termékeket is kell aszerint gyártani, hát nagyjából egy év múlva várhatjuk, hogy a boltok polcain is ott sorakoznak majd az új készülékek.
A SerialATA a meglévő EIDE interfészhez hasonlóan csak belső egységekkel fog működni. A külső egységeket a jövőben várhatóan Firewire (IEEE-1394), USB 2.0 és SCSI csatlakozóval köthetjük a géphez.
A SerialATA több lépésben kerül bevezetésre. Elsőként a 150 MByte/sec átvitelű változat érkezik. Az ATA szabvány 100-as változata emellett ez év őszére várható - csakhogy ahhoz a jelek szerint nem lehet majd kapni meghajtót.
A SerialATA jelentősen különbözik az IDE csatlakozóktól. Először is soros kapcsolatot biztosít. Másodszor, eltűnik a jól ismert szalagkábel, helyette egy helyes kis 8 csatlakozós kábelt fogunk használni. Harmadszor, nem 5, hanem 3,3 volton működik - így kevesebb enerigiát fogyaszt. Negyedszer, megszabadulunk azoktól az idióta jumperektől, mivel a SerialATA csillag topológiát használ, azaz minden meghajtóhoz külön kábelt kell használni. Elvileg több tucat meghajtó is csatlakoztatható rá, de ezt a mennyiséget nyilván korlátozni fogja a gyártók által az alaplapokra épített csatlakozók száma.
A 30-40 Gbyte-os meghajtók, melyek 7200 fordulaton üzemelnek, ma már megszokottak. A fejlesztések nyomán hamarosan megjelennek a 15000-res fordulatszámú merevlemezek - bár egyelőre csak SCSI interfésszel.
Akik már most fogják a fejüket, hogy meg kell válniuk meglévő eszközeiktől, megnyugodhatnak: a tervek szerint párhuzamos-soros és soros-párhuzamos átalakítók is elérhetők lesznek, az átmenet elősegítésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.