Szerző: mz

2000. május 9. 22:53

RAMBUS problémák

AZ utóbbi időben az Intel kénytelen volt szembenézni azzal a problémával, hogy a RAMBUS memóriák piacán az ellátás finoman szólva bizonytalan. A chipgyártó óriás eleddig stabilan hangoztatta azon véleményét, hogy a legújabb Willamette processzorok és a nagyteljesítményű, 800 MHz-es RAMBUS memóriák elválaszthatatlan párost alkotnak - ezzel garantálva a piacvezető teljesítményt a PC-k piacán.
Az elemzők szerint az Intel kénytelen lesz megváltoztatni álláspontját. Ugyanis az utóbbi időkben a hagyományos SDRAM-ok piaca magához tért a hosszú ideig tartó pangásból, és biztos profitot biztosít a chipgyártóknak - akik viszont éppen emiatt vonakodnak attól, hogy biztos bevételi forrásukat feláldozva nagyobb gyártókapacitásokat bocsássanak a RAMBUS rendelkezésére, mely ráadásul 3-4-szer drágább terméket is jelent az SDRAM-hoz képest.
A vélemények szerint az Intel két lehetőséget fog kidolgozni: az egyik szerint a Willamette Tehama chipsetje képes lesz az alacsonyabb sebességű, 600 MHz-es RAMBUS memóriák használatára is, a másik szerint pedig a cég el fog készíteni egy olyan memóriafordító hubot, mely lehetővé teszi, hogy a meglévő 133 MHz-es SDRAM memóriákat is használni lehessen az új processzorral. Ez utóbbi megoldás azt hiszem, határozottan jobban hangzik azok számára (például jómagam), akik már most gyorsabb memóriát használnak, és azt nem szeretnék néhány hónap múlva elegáns mozdulattal a kuka irányába továbbítani.
Az Intelnek már eddig is származtak abból problémái, hogy a RAMBUS ellátás akadozott: az 820-as chipset sikere nagyban múlott ezen, illetve azokon a toldozásokon, melyekre a cég utólagosan kényszerült. Érthető tehát, hogy a cég szeretné elkerülni, hogy következő processzor-chipset együttesének sikerét a bizonytalan memóriaellátás ássa alá. Azt sem szabad viszont figyelmen kívül hagyni, hogy a Tehama chipset 3,2 Gbyte/sec sávszélességéhez RAMBUS memóriákra lenne szükség, a chipsetet ennek megfelelően is tervezték.
Az átmenet elősegítésére valószínűleg találkozhatunk majd a Tulloch chipsettel, mely egycsatornás RAMBUS lapkakészlet lesz. Ugyancsak a Tulloch feladata lesz, hogy a Willamette-RAMBUS összeállítást leküzdje az 1500 USD alatti árú PC-k piacára.
Azt hiszem, egy valami biztos: megint kavarás lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról