Szerző: Barna József

2003. február 10. 21:04

A VIA és a SiS nem aggódik az Athlon 64 késése miatt

A tajvani DigiTimes értesülései szerint sem a VIA, sem a SiS nem látja úgy, hogy az asztali számítógépekbe szánt AMD Athlon 64 processzor késése negatívan befolyásolhatja üzletmenetüket. Sőt mindkét lapkakészletgyártó úgy véli, hogy a késésnek köszönhetően már hozzáférhető termékeik ára -- és így a haszonrés -- magasabban tartható.

Amint az ismert, az AMD január 31-én jelentette be, hogy ismét elhalasztja az asztali processzorokba szánt, 64 bites Athlon 64 processzor premierjét, mivel nehézségek merültek fel az annak gyártása során alkalmazott silicon on insulator (SOI) technológia implementációjával. A termék így a leghamarabb idén szeptemberben kerülhet piacra. A többprocesszoros munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzor azonban a terveknek megfelelően idén áprilisban debütál.

Noha a tajvani chipsetgyártók már jó ideje készen állnak az Athlon 64-et támogató termékeikkel, elmondásuk szerint a késés kedvező hatással lehet bevételeikre. Elsősorban azért, mert így kitolható az Athlon XP processzorokhoz szánt lapkakészletek életciklusa és szinten tartható azok ára. Mindez pedig ellensúlyozhatja az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkák piacán áprilistól várhatóan kiéleződő árversenyt (az Intel ugyanis ekkor több csúcsteljesítményű chipkészlettel jelentkezik). Ezért az elkövetkező hat hónapban mind a VIA, mind pedig a SiS növelni kívánja Athlon XP platformot támogató lapkáinak gyártási volumenét.

Piaci megfigyelők szerint az Athlon 64 késése a tajvani gyártók közül egyedül az ALi-t érinti kedvezőtlenül. A korábban komolyabb piaci befolyással bíró vállalat ugyanis éppen a Hammer processzorokhoz szánt lapkakészleteitől remélte chipsetpiaci pozícióinak javítását.

A tajvani lap forrásai szerint tavaly a VIA bevételeinek 55 százaléka származott az AMD platformot támogató lapkakészletek eladásából, míg a rivális SiS esetében ez az arány 30 százalék körül alakult.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.