Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 3. 12:18

Megjelent az Apple iMovie, iTunes és iPhoto új változata, illetve az iLife multimédiás szoftvercsomag

Az Apple pénteken piacra dobta iLife multimédiás szoftvercsomagját, illetve az interneten ingyenesen elérhetővé tette az iMovie, iTunes és iPhoto alkalmazások új változatát.

Az Apple pénteken piacra dobta iLife multimédiás szoftvercsomagját, illetve az interneten ingyenesen elérhetővé tette az iMovie, iTunes és iPhoto alkalmazások új változatát.

Az iLife egységes keretbe foglalva tartalmazza az iPhoto, az iMovie, az iTunes és az iDVD legújabb változatait, kiegészítve azokat a még tökéletesebb együttműködésüket szolgáló új funkciókkal. Lehetővé válik például az iTunes zenei könyvtárában tárolt számok felhasználása iMovie porgrammalszerkesztett filmekben és iPhoto bemutatókban, vagy akár az éppen készülő, új DVD film menüjében anélkül, hogy oda-vissza kellene váltani több program között.

Az iLife csomagba épített, új iPhoto 2 változat önműködő képminőség-javító eszközöket tartalmaz, valamit fejlett archiváló szolgáltatásokat. Az új iMovie 3 változat kiváló minőségú, új hangeffekteket tartalmaz a hétszeres Oscar-díjas Gary Rydstromtől (Skywalker Sound), új hangszerkesztô funkciókat és videó-effekteket kínál, valamint lehetőséget biztosít az iPhoto 2 albumban tárolt képekből pásztázó hatásokkal animált kliprészletek készítésére. A szintén a csomag részét képező iDVD 3 kiegészült 24 új, professzionális minőségű DVD-menü mintával és képes átvenni az iMovie 3 fejezetjelöléseit.

A négy szoftverből -- iMovie, iPhoto, iTunes, iDVD -- álló iLife csomag ára 50 dollár, azonban a négy alkalmazás közül három ingyenesen letölthető az Apple honlapjáról, egyedül az iDVD nem érhető el ilyenformán. Ennek elsősorban az az oka, hogy az iDVD mérete meghaladja az 1,5 Gbyte-ot. A vállalat a januári Macworld Expón jelentette be az iLife csomagot és közölte, hogy január 25-től szállítja a szoftvert, azonban később -- eddig nem részletezett okok miatt -- a premiert január végére halasztották.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról