Szerző: Barna József

2003. január 16. 16:07

Az S3 Graphics bejelentette DirectX 9-kompatibilis mobil grafikus chipjeit

Az S3 Graphics ma hivatalosan is bejelentette DeltaChrome architektúrára épülő mobil grafikus processzorait. A DeltaChromeX9m névre keresztelt termékek a világ első DirectX 9-kompatiblis, noteszgépekbe szánt 3D-gyorsítói.

[HWSW] Az S3 Graphics ma hivatalosan is bejelentette DeltaChrome architektúrára épülő mobil grafikus processzorait. A DeltaChromeX9m névre keresztelt termékek a világ első DirectX 9-kompatiblis, noteszgépekbe szánt 3D-gyorsítói.

Amint arról korábban beszámoltunk, a DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0 és Pixel Shader 2.0 funkciókat. Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

A grafikus processzor a TSMC gyáraiban készül 0,13 mikronos csíkszélességgel és várhatóan 300 MHz-es órajelen debütál. A mobil változat rendkívül alacsony fogyasztásával hívja fel magára a figyelmet. A PowerWise energiatakarékos technológiának köszönhetően a chip fogyasztása gyenge terhelés esetén 0,5 Wattig csökkenthető.

A termék három változatban lesz hozzáférhető. A DeltaChromeM128 128 bites, míg a DeltaChromeM64+ 64 bites memóriavezérlővel rendelkezik és maximum 256 Mbyte integrált memóriát támogat. Mindkét termék flip-chip multi-package module (FC-MPM) tokozásban kerül forgalomba. A szintén 64 bites memóriabusszal ellátott DeltaChromeM64+ MPM pedig kisebb méretű integrált memóriával van felszerelve, ám képes külső memória kezelésére is.

A termékek megjelenési idejéről nem közölt adatokat a gyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról