Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 15. 15:16

A Tyan hamarosan beszünteti az Athlon MP processzorokhoz szánt alaplapok gyártását

A The Inquirer brit számítástechnikai bulvárlap nem hivatalos forrásból származó információkra hivatkozva azt közölte, hogy a Tyan hamarosan be fogja szüntetni a két Athlon MP processzor fogadására felkészített alaplapok gyártását.

A The Inquirer brit számítástechnikai bulvárlap nem hivatalos forrásból származó információkra hivatkozva azt közölte, hogy a Tyan hamarosan be fogja szüntetni a két Athlon MP processzor fogadására felkészített alaplapok gyártását.

A döntés hátterében elsősorban nyilván az áll, hogy az AMD a tavasz folyamán előrukkol szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron processzorával, amely leváltja az Athlon MP-t ebben a szegmensben. Másfelől egyes pletykák szerint a Tyan ügyfelei igen elégedetlenek az alaplapok áraival, ráadásul az Intel ma már az AMD chipeknél lényegesen nagyobb teljesítményű Xeon DP processzorokat kínál.

A Tyan Thunder S2469GN ThunderMPX alaplap két Athlon MP processzort támogat, Ethernet és Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik, ezen felül 1 AGP Pro és 5 PCI bővítőhellyel is ellátták. A legfeljebb 4 Gbyte memóriát támogató alaplap listaára 379 dollár, miközben a hasonló kiépítésű, két Xeon processzort fogadni képes S2722GNN alaplap ára 398 dollár. Ráadásul a 2,4 GHz-es Intel Xeon listaára 4 dollárral alacsonyabb, mint az Athlon MP 2400+ processzoré, miközben a 2400+ az Athlon MP sorozat csúcsmodellje, a 2,4 GHz-es Xeon viszont az Intel Xeon termékpaletta alján helyezkedik el.

A hírek szerint az AMD februárban még bemutatja a Barton magos Athlon MP processzorokat, amelyek 512 Kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és várhatóan 333 MHz-es front side busszal működnek, azonban ezt követően szinte bizonyos, hogy az Opteron veszi át az Athlon MP szerepét a munkaállomásokba és szerverekbe szánt chipek piacán.

A Tyan mellett a neves gyártók közül jelenleg az MSI, a Gigabyte és az Iwill kínál két Athlon MP processzort fogadni képes alaplapokat, azonban ezek közül egyedül az Iwillnek vannak szervergyártóktól származó megrendelései -- írja az Inquirer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról