Szerző: Barna József

2003. január 14. 19:52

Hardveres adatvédelem a Transmeta processzoraiban

A Transmeta ma sajtóközleményben jelentette be, hogy hardveres biztonságtechnikai megoldást épít jelenlegi és jövőbeni Crusoe processzoraiba. A technológia lehetővé teszi a bizalmas információk, így jelszavak tárolását és a titkosítási algoritmusok hardveres gyorsítását, míg a Code Morphing szoftver rugalmasságának köszönhetően igény szerint további funkciókkal bővíthető. A technológia először a Crusoe TM5800 processzor új változatában debütál.

[HWSW] A Transmeta ma sajtóközleményben jelentette be, hogy hardveres biztonságtechnikai megoldást épít jelenlegi és jövőbeni Crusoe processzoraiba. A technológia lehetővé teszi a bizalmas információk, így jelszavak tárolását és a titkosítási algoritmusok hardveres gyorsítását, míg a Code Morphing szoftver rugalmasságának köszönhetően igény szerint további funkciókkal bővíthető. A technológia először a Crusoe TM5800 processzor új változatában debütál.

A Transmeta megoldása különbözik az iparági nagyágyúkat tömörítő TCPA (Trusted Computing Platform Alliance) által körvonalazott adatvédelmi rendszertől, amely egy önálló, a központi processzortól független biztonságtechnikai társprocesszor bevezetését szorgalmazza. A Transmeta ugyanis úgy ítéli meg, hogy a társprocesszor, azon túlmenően, hogy növeli a rendszer komplexitását, újabb gyenge láncszem lehet, hiszen a két chip közötti kommunikáció "lehallgatható".


Transmeta TM5800

A Crusoe processzorokban megjelenő biztonságtechnikai technológia lehetővé teszi tanúsítványok és hitelesítéshez vagy titkosításhoz használt kulcsok, valamint egyéb bizalmas információk hardveres tárolását. Emellett hardveres gyorsítást kínál a Data Encryption Standard (DES), DES-X és Triple-DES titkosítási algoritmusokhoz, aminek köszönhetően a vállalat közleménye szerint felgyorsítható a fájlok és adatok titkosítása, valamint a vezetékes és vezeték nélküli adatátvitelnél használt néhány titkosítási eljárás. A gyártó a titkosítási funkciók használatához új utasításokkal bővíti a processzor x86-os utasításkészletét, melyeket Transmeta Security Extensionsnek (TSX) keresztelt.

Mindezeken túlmenően a Transmeta hangsúlyozza, hogy a Code Morphing szoftvernek köszönhetően a Crusoe processzorok hardveres biztonságtechnikai szolgáltatásai bármikor igény szerint módosíthatóak. A vállalat már elkészült az új technológiát felvonultató Crusoe TM5800 mikroprocesszor mintapéldányaival, melyek kereskedelmi forgalomba várhatóan az év második felében kerülnek.

a címlapról