Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 13. 12:20

Az NVIDIA maga tervezi és gyártatja a GeForce FX chipes videokártyákat?

Tajvanról származó információk szerint az NVIDIA nem adja ki kezéből a GeForce FX chipes videokártyák tervezésének és gyártásának jogát.

Tajvanról származó információk szerint az NVIDIA nem adja ki kezéből a GeForce FX chipes videokártyák tervezésének és gyártásának jogát.

A kaliforniai vállalat a pletykák szerint maga tervezi a kártyákat és az általa kijelölt szerződéses elektronikai gyártók végzik majd a tényleges előállítást, így biztosítva van a termékek megfelelő minősége. A Digi Times cikke arról számol be, hogy a GeForce FX chipes kártyák 12 rétegű nyomtatott áramköri lemezt igényelnek, valamint a magas órajelű videochip és memória miatt csak a legjobb minőségű alaktrészekkel készülnek.

A CeBIT kiállításon bemutatkozó NV31 és NV34 kódnevű grafikus processzorokkal azonban már más lesz a helyzet, ezeket a chipeket az NVIDIA ugyanúgy fogja értékesíteni gyártópartnerei számára, mint azt korábban megszokhattuk. Távol-keleti források szerint az NV31 és NV34 chipes videokártyák márciusban illetve áprilisban debütálnak a piacon. Az NV31 a pletykák szerint a GeForce FX olcsóbb, tömegpiacra szánt változata, az NV34-ről azonban egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Szakértők szerint az új NVIDIA chipek megjelenése kulcsfontosságú jelentőségű lesz a kisebb videokártya-gyártók üzletmenetében, ugyanis a kártyák sokrétegű nyomtatott áramköri lemezt igényelnek, amelyet csak a legnagyobb PCB-gyártók képesek megfelelő minőségben gyártani. Amennyiben a kisebb videokártya-gyártók nem tudnak kedvező árat kialkudni a nyomtatott áramköri lemezekre, alighanem ki kell vonulniuk a felső kategóriás videokártyák piacáról.

A GeForce FX processzorral szerelt videokártyák január végén kerülnek az üzletekbe. Az első gyártó, amely piacra dobja GeForce FX-alapú termékeit, várhatóan a Club 3D lesz, amelynek terveiben jelenleg két GeForce FX chipes kártya szerepel. Az egyiket 128 Mbyte, a másikat pedig 256 Mbyte DDR-II SDRAM-mal szerelnek majd fel, a videochip órajele 500 MHz lesz, a Samsung memóriák effektív órajele pedig minden bizonnyal eléri majd az 1 GHz-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról