Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 13. 11:43

Az IBM már tizedik éve a legtöbb szabadalmat bejegyző cég az Egyesült Államokban

[Mmd] Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala által ma közzétett adatok szerint 2002-ben az IBM jegyeztette be a legtöbb szabadalmat az Egyesült Államokban. A szabadalmi bejegyzések száma terén az IBM már tizedik éve az első helyen áll. Az IBM 3288 szabadalmat jegyeztette be; ez az érték csaknem kétszerese a második helyezett vállalat eredményének.

[Mmd] Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala által ma közzétett adatok szerint 2002-ben az IBM jegyeztette be a legtöbb szabadalmat az Egyesült Államokban. A szabadalmi bejegyzések száma terén az IBM már tizedik éve az első helyen áll. Az IBM 3288 szabadalmat jegyeztette be; ez az érték csaknem kétszerese a második helyezett vállalat eredményének.

1993 óta az IBM feltalálói összesen 22 357 szabadalmat jegyeztettek be; a második helyezett Canon ez idő alatt alig több mint 6000 szabadalmat mutathat fel. Az IBM szabadalmainak száma meghaladta az informatikai iparág 10 legnagyobb amerikai vállalata, vagyis a Hewlett-Packard/Compaq, az Intel, a Sun, a Microsoft, a Dell, az Apple, az EMC, az Oracle és az EDS által együttesen megszerzett szabadalmak számát. Ezek a vállalatok 10 év alatt összesen 22 338 szabadalmat jegyeztettek be.

Az IBM az egyetlen olyan vállalat, amely egy év alatt képes volt 3000 egyesült államokbeli szabadalmat bejegyeztetni; ezt az értéket az IBM az elmúlt két év mindegyikében túlszárnyalta. A piacon elsőként való megjelenés mellett a szabadalmaknak köszönhetően az IBM-nek több mint 10 milliárd dollár bevétele keletkezett a szerzői jogdíjakból az elmúlt évtizedben.

A 2002-ben bejegyzett főbb IBM-szabadalmak az igény szerinti e-business (e-business on demand) korát vetítik előre, melynek fontos területein, mint például az autonóm számítástechnikai rendszerek, a grid alapú számítástechnika és a nanotechnológia terén az IBM továbbra is technológiai vezető szerepet tölt be. A szabadalmak között megemlíthetők az alábbiak:

  • A számítástechnikai feladatok megosztása hálózaton keresztül -- Ez a forradalmi újdonság lehetővé teszi, hogy egy számítógép "segítséget" kérjen, és a feladatokat a hálózaton keresztül elküldje más számítógépeknek. A "segítő" számítógépek automatikusan elvégzik a kijelölt feladatokat, és az eredményeket visszaküldik a kérő számítógépnek. (6 356 929. sz. egyesült államokbeli szabadalom: Computer system and method for sharing a job with other computers on a computer network using IP multicast).
  • A környezeti hatások és a rendszerhibák közti összefüggések felismerése -- Ez az öngyógyító számítógépek felé mutató szabadalom olyan módszert mutat be, mellyel egy számítógép figyelheti önmagát, és meghatározhatja, hogy környezete okozhat-e hibát vagy okozhatja-e valamely alkatrész, például a tápegységek vagy a hűtési alrendszer meghibásodását. (6 345 369. sz. egyesült államokbeli szabadalom: Environmental and power error handling extension and analysis for systems with redundant components).
  • Automatikus hálózati újracsatlakozás -- Ez a szabadalom azt ismerteti, hogyan észlelheti egy számítógép automatikusan, hogy áthelyezték egy munkakörnyezetbe, és hogyan konfigurálhatja az új hálózati beállításokat ahhoz, hogy újból csatlakozni tudjon a hálózathoz. (6412025. sz. egyesült államokbeli szabadalom: Apparatus and method for automatic configuration of a personal computer system when reconnected to a network).
  • Karbon nanocsövek előállítása -- Az IBM alapvető nanotechnológiai vezető szerepét megerősítő szabadalom olyan módszert ismertet, amellyel kontrollálható módon módosíthatók nanocsövek elektronikai alkatrészek, például térvezérlésű tranzisztorok előállításához. (6423583. sz. egyesült államokbeli szabadalom: methodology for electrically induced selective breakdown of nanotubes).
  • Az IBM számos olyan szabadalmat is bejegyeztetett 2002-ben, amelyek a hétköznapi életet segítik; így például egy szenzoros rendszer, amely figyeli a jármű mechanikai állapotát, és automatikusan jelzi, ha a járművet szervizbe kell vinni, például olajcserére vagy átvizsgálásra. (6339736. sz. egyesült államokbeli szabadalom: System and method for the distribution of automotive services).

Az IFI CLAIMS szabadalmi szolgálat is közzétette ma az eredményeket és a ranglistákat. Ez a vállalat gyűjti össze a CLAIMS(c) szabadalmi adatbázist, és évenként beszámol a cégek részére kibocsátott amerikai szabadalmak számáról. Az IFI CLAIMS adatai szerint az IBM feltalálói még további 45 szabadalomban is szerepeltek, amelyeket más elsődleges bejegyzők részére adtak ki, így az IBM összesen 3333 szabadalomban van érintve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról